Прочитај ми чланак

НАТО пионир Благојевић из ЦЕСИД-а најављуује нове изборе на северу Космета

0

MArko

Београд – Извршни директор ЦЕСИД-а Марко Благојевић изјавио је вечерас да је могуће да се избори у северном делу Косовске Митровице понове и да је за то неопходно да се Изборној комисији поднесе приговор на њихову неправилност.

За тако нешто има основа, рекао је Благојевић Тањугу, с обзиром да је гласање прекинуто, након што су екстремисти изазвали инцидент приликом којег су разлупане гласачке кутије, а интервенисала је Косовска полиција употребивши сузавац. Када би такав приговор био поднет, објаснио је Благојевић, Изборна комисија не би имала друге, него да се на том бирачком месту или на бирачким местима понове избори.

Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Кристимир Пантић раније је изјавио да очекује од међународне заједнице да поништи изборе због тог инцидената, а на питање у ком року би поновни избори требало да се одрже, Благојевић каже да су то наредне две недеље.
„У Србији такви избори треба да се одрже најдаље у року од 14 дана. Не верујем да је закон о локалним изборима на Косову другачији од нашег“, казао је Благојевић.

На аргументе појединих група и појединаца да бојкотом, па чак и насиљем бране Устав Србије Благојевић наводи да се наша држава стављањем потписа на Резолуцију 1244, одрекла организовања локалних избора на КиМ, због чега је, каже, „позивање да се ту брани Устав у овој конкретној систуацији бесмислено и супротно Резолуцији“.

Он је, међутим, оценио да инциденти, поготово у Косовској Митровици, ремете слику о изборима, али да „инциденти ограниченог обима“ не морају да доведу у питање регуларност укупног изборног поступка.
„Инциденти могу да доведу у питање гласање на бирачким местима на којима су се догодили и свакако је да неки људи могу и одговарати због учесћа или подстрекивања инцидената, али ако је број ограниченог обима један или два неће довести у питање законитост избора“, рекао је он.

Коментаришући одзив Благојевић наводи да је очигледно у појединим срединама био прилично мали, те да не може да побегне од закључка да је застрашивање играло важну улогу у томе колико је људи изашло на гласање. Он додаје да ће локалне власти, укључујући и српске општине, бити изабране без обзира на одзив бирача, те наводи да му се чини да се ствара привид да избори неће успети ако на њих не изађе довољан број људи.
„То је апсолутно нетачно. Мали одзив не значи и пропаст избора на Косову. Одзив ће бити само једна од одлика ових избора, али неће утицати на њихову валидност, неке локалне власти свакако ће бити изабране, само је питање ко ће бити на власти у тим општинама, које партије и који људи“, рекао је Благојевић.

Наводећи да ће можда бити покренуто питање легитимитета због одзива, Благојевић тврди да је то ипак неважно, јер, како каже, легитимитет није пресудна категорија, вех је то легалитет, односно да ли су власти, без обзира на одзив, изабране законито или противзаконито.

(Тањуг)