Прочитај ми чланак

НАТО испостава ЦЕАС наређује: Србија да усклади одбрану са НАТО партнерима, а не по Рогозину!

0

jelena-milic-650x376

БЕОГРАД – Србија мора да усвоји Стратегију спољне политике с којом ће ускладити своја безбедносна и одбрамбена документа, јер ће се тиме ограничити могућност лавирања у спољној, безбедносној и одбрамбеној политици земље, саопшто је данас Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС).

ЦЕАС истиче да поруке о будућим плановима политике одбране и модернизације српских оружаних снага, које су дате током посете заменика председника руске владе Дмитрија Рогозина нису у складу са међународним обавезама Србије, прокламованом политиком војне неутралности, посвећености евроинтеграцијама, регионалној сарадњи и испуњавању планова предвиђених Индивидуаним акционим планом партнерства са НАТО.

Најава српских и руских званичника да ће руска страна, на позив Министарства одбране, проценити капацитете и потребе Србије за модернизацијом наоружања као и иницијалне понуде опреме и заједничких пројеката, у периоду када је ЕУ због руске агресије Крима и умешаности у сукобе у источној Украјини, обновила санкције Русији, не може бити у складу са наводном посвећеношћу владе европским интеграцијама нити ИПАП-ом, наводи се у саопштењу.

„Рогозинова понуда о ‘Русији као јаком војном савезнику који би одвратио сваког агресора’, на коју Влада Србије није јасно одговорила, у нескладу је и са прокламованом војном неутралношћу Србије, ма како она била површно дефинисана“, истичу у ЦЕАС.

Та организација је додала и да Хрватска има права и обавезе да модернизује своје оружане снаге, чија функција није само одбрана те државе већ и њених НАТО савезника.

ЦЕАС сматра да је последњи тренутак да званичници Србије ускладе своју реторику и политику коју спроводе са предизборним обећањима и обавезама које су у међувремену преузели.

Извор: Танјуг