Прочитај ми чланак

Наставак дијалога, одложен извештај о Србији?

0

taci-dacic-eston-380(РТС)

Представници Београда и Приштине састаће се поново сутра у Бриселу. Европска комисија највероватније ће одложити усвајање извештаја о Србији, али ће о њему, ипак, данас расправљати.

Званична потврда састанка делегација Београда и Приштине очекује се током поподнева. За сада је неизвесно да ли ће у Брисел отпутовати и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Раније је најављивано да би висока представница ЕУ Кетрин Ештон у среду могла да посети Београд и Приштину, под условом да постоје изгледи за постизање договора. Ештонова је ове недеље на балканској турнеји, у оквиру које у четвртак треба да посети Босну и Херцеговину, а у петак и Хрватску.

Како РТС сазнаје, у светлу нове рунде дијалога Београда и Приштине, Европска комисија могла би да одложи коначно усвајање извештаја о Србији, најављено за данас поподне. Колегијум Европске комисије ипак ће расправљати о извештајима за Србију, Косово и Македонију, али је могуће да ће усвајање бити одложено за недељу дана.

У том случају, Ештонова би о евентуалном договору Београда и Приштине највероватније усмено известила Савет министара 22. априла у Луксембургу, а њена оцена би накнадно била уврштена и у извештај Европске комисије.

Комесар за проширење Штефан Филе би новинарима требало да се обрати у 16 часова, после седнице Европске комисије.

У Приштини је најављено да ће Хашим Тачи око 15 часова одржати конференцију за новинаре на аеродрому пред одлазак у Брисел.

Косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку објавила је на свом Твитер налогу да ће се делегације Београда и Приштине поново састати сутра у Бриселу и да се нада да „ова прилика неће бити пропуштена“.