Прочитај ми чланак

НАРОДНИ И ОПОЗИЦИОНИ ПРОТЕСТИ у више од 30 градова Србије

0

Грађански протести под ознаком „Стоп крвавим кошуљама“ и „Један од пет милиона – почело је“одржани су до сада, макар једном, у 20 градова Србије, док је најављено да ће се прва окупљања ове недеље догодити у још девет места.

То су Кула, Вршац, Пожаревац, Младеновац, Аранђеловац, Ужице, Лесковац, Врање и Црна Трава.

За вечерас су најављени протести за Куршумлију и Трстеник, а сутра се одржавају у Новом Саду, Чачку, Бору и Зајечару.

У суботу ће се грађани окупити у Београду, Нишу, Крагујевцу, Руми, Сремској Митровици, Шапцу, Великом Градишту, Горњем Милановцу, Пожеги, Краљеву, Крушевцу, Прокупљу, Пироту и Сомбору.

Протест 1 од 5 милиона сутра трећи пут у Нишу

Организатори су позвали грађане Ниша да им се поново придруже на тргу, да као и обично понесу пиштаљке, али и маске, с озбиром на то колико је ваздух у Нишу загађен.

Покрет младих „За Ниш без страха“ захтева оставку оставку министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, оставку градоначелника Ниша Дарка Булатовића, ослобађање заробљених медија и стварање независног регионалног сервиса у Нишу.

Захтеви су и да се сви пружни прелази у Нишу обезбеде рампама и светлосном сигнализацијом, да се стане на пут партијском запошљавању и да се расветле сви случајеви паљења аутомобила у Нишу.

Један од захтева су и да се се заустави искључење струје социјално угроженим грађанима и да јавни извршитељи не поступају у споровима који се воде против социјално угрожених грађана.

Тражи се враћање Аеродрома, Електродистрибуције и Регионалне привредне коморе Нишу, а на претходном протесном скупу затражено је и да се испитају криминалне радње у градском предузећу „Горица“.

Председник нишког Удруженог покрета слободних станара, социолог Ђокица Јовановић оценио је да грађански протести широм Србије представљају „борбу за живот и егзистенцију“.

„Грађани уместо странака морају да узимају ствар у своје руке, не зато што имају неке партијске амбиције већ зато што морају да издржавају породицу и себе“, рекао је Јовановић за агенцију Бета.

Он је казао да не зна да ли су протести корисни, али зна да су нужни.

„Када кажемо корисни значи да очекујемо неки помак на боље. Да ли ће помака бити то нико сада не зна. Протести су нужни да би људи показали како им је. Ко год је изашао на улицу, истерала га је тамо мука, а не политичке партије“, оценио је Јовановић.

Организовање протеста у Нишу подржали су Савез за Србију, Покрет Доста је било, Покрет слободних грађана и синдикат Слога.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!