Прочитај ми чланак

Народна странка: Зашто Вучић и Стефановић ћуте о погибији водника Стојковића

0

Потпредседник Извршног одбора Народне странке Никола Лакић изјавио је данас да је Министарство одбране обмануло породицу и јавност о узроцима смрти старијег водника прве класе Дејана Стојковића (39), који је настрадао на полигону „Пештер“ током припрема за војну вежбу „Муњевити удар“, и да се тај случај мора у потпуности расветлити и утврдити кривична и политичка одговорност.

„Политичка одговорност свакако је на министру одбране Небојши Стефановићу, који би одавно поднео оставку да има имало части и образа. Кривичну одговорност требало би утврдити у поступку пред надлежним тужилаштвом, а касније и судом. Немогуће је да нико није кривично одговоран за смрт подофицира Војске Србије. Неко мора да поднесе оставку, а неко мора и у затвор“, рекао је Лакић за портал Нова.рс.

Лакић је најавио да ће поднети тужбу против надлежних у Вишем тужилаштву у Новом Пазару, које је надлежно за тај случај.

„Народна странка је поднела захтев којим смо од тужилаштва у Новом Пазару тражили информације у вези са погибијом Стојковића, али и тужилаштво ћути, јер жели да заштити одређене људе од кривичне одговорности. Ми ћемо се обратити поверенику за информације од јавног значаја и поднећемо одговарајуће захтеве за покретање прекршајних поступака против надлежних у тужилаштву у Новом Пазару“, рекао је Лакић.

„Пошто има индиција да приликом војне вежбе није поступано у складу са прописима и законима, не искључујемо могућност да против одређених лица поднесемо и кривичне пријаве“, додао је Лакић.

Лакић је истакао да власт на челу са председником Србије Александром Вучићем настоји да заташка узроке погибије Стојковића.

„Ова власт покушава да заташка све, од својих криминалних контакта са кланом који је оперативно водио Вељко Беливук, а чији је идејни творац Вучић, преко криминалног пљачкања грађана Србије, па све до погибије пилота Омера Мехића и подофицира Стојковића. Мора се утврдити политичка и кривичну одговорност надлежних“, рекао је Лакић.

Лакић је навео да се ни после више од месец дана од погибије Стојковића није огласио начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, и да ћуте и „уцењени министар одбране“ Небојша Стефановић и Александар Вучић, који се „оглашава о свему и свачему, али о овој погибији ћути“.

Лакић је истакао да је Стојковић погинуо пошто се у возилу којим је командовао активирао противпожарни систем, и додао да је о томе „први обавестио јавност“.

Министарство одбране саопштило је да је Стојковић „умро пошто му је позлило“.