Прочитај ми чланак

НАРАТИВ „СВИ СУ ПРОТИВ ВУЧИЋА“ добро пролази у бирачком телу

0

Иако се опозициона сцена раздвојила на две колоне, у виду Савеза за Србију Драгана Ђиласа и Грађанског блока 381 на челу са Сашом Јанковићем, провладини медији их и даље приказују као да су јединствени, јер се власт боји да би на крају они ипак могли да се уједине.

То закључују саговорници Данаса упитани како виде то што су у провладиним медијима лидери опозиције приказују и визуелно и садржински заједно, као да су у једној коалицији.

Политиколог Бобан Стојановић објашњава да власт просто не жели да раздваја опозицију јер за њих и једна и друга колона представљају потенцијалну опасност. Према његовом виђењу, власт свакога ко другачије мисли доживљава као непријатеља, па због тога за њих нема никакве разлике када је реч о Савезу за Србију или Грађанском блоку 381.

– Када већ говоре „Ђилас, Јеремић“, зашто не би додали и „Јанковић“. Власт је свесна да би они у једну тренутку могли да се уједине, пре свега по питању изборних услова и сличних ствари, те због тога ништа не жели да препусти случају – наводи Стојановић.

Он указује да, с друге стране, власт обједињеним нападима на опозицију код своје циљне групе покушава да створи утисак да су се сви ујединили против Вучића, те да сви једино желе да га „скину с власти“ и због тога им не сметају разлике између њих. Стојановић са жаљењем констатује да тај напредњачки наратив да је „Вучић сам а сви остали су против њега“ добро пролази у СНС-овом бирачком телу.

– Чак и ако се појави и трећи и четврти опозициони блок, власт ће и даље користити тај наратив да сви из опозиције раде против државе и председника, као што су га користили и раније када је опозиција била подељена у шест колона – каже Стојановић.

Према мишљењу маркетиншког стручњака Игора Авжнера, опозиција суштински у овом тренутку јесте раздвојена на две колоне, али је кључно питање да ли их бирачко тело СНС-а тако перципира. Он оцењује да Напредној странци и њеним сателитима на власти одговара да се на политичку сцену гледа кроз призму изреке „ко није са нама – тај је против нас“.

– На тај начин, владајућа странка поручује својим гласачима да постоји исправна опција која је на власти и сви остали који нису на власти, а који су сви исти, и имају жељу да сруше Вучића и да се обогате на рачун грађана. Када крену такве приче, ту нема ни говора о некаквим државним функцијама, већ се све своди на заштиту ускостраначких интереса – сматра Авжнер.

Он подсећа да прича о „лоповима који су били на власти пре нас и који су се обогатили на рачун народа“ није почела са напредњацима, већ ју је користила и претходна власт, а према његовом мишљењу и када ова власт буде смењена, доћи ће нека нова која ће понављати исту причу.

Митинг СНС у Мајданпеку

Српска напредна странка одржаће митинг сутра данас (среда) у 18 часова, у Спортско-рекреативном центру „6. август“ (Капетанска бб) у Мајданпеку, на којем ће се обратити председник СНС Александар Вучић. Пре митинга, председник Вучић разговараће са грађанима у 16.30 часова у Доњем Милановцу, у Центру за културу (Улица краља Петра Првог бб), а у 17.30 часова посетиће Рудну Главу и разговарати са мештанима у центру села, код цркве. Ова најава стигла је медијима јуче из Службе за информисање Српске напредне странке. У недељу, 2. септембра, одржавају се локални избори у Мајданпеку, а сем Вучића, и други високи функционери владајуће коалиције попут лидера СПС Ивице Дачића боравили су у склопу локалне кампање у овом граду. Дачић је истакао у обраћању окупљеним грађанима Мајданпека у недељу да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, иако би то многи желели и истакао да је повлачење признања независности Косова његова свакодневна тема. За 31 одборничко место предложено је 149 кандидата са седам изборних листа. То су Александар Вучић – Зато што волимо Мајданпек, Ивица Дачић и Драган Марковић Палма – СПС-ЈС, Милан Кркобабић – ПУПС – И Мајданпек је Србија, Др Марко Радуловић – Српски покрет Двери, Влашка странка Мост, Влашка странка и Група грађана Доста је било – Упалимо светло.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!