Прочитај ми чланак

НАПРЕДНО СПИНОВАЊЕ: За СНС 41,5 одсто подршке, Вучић ужива веће поверење и од своје странке

0
Карикатура: Стеван Јосимовић

Карикатура: Стеван Јосимовић

За расписивање ванредних парламентарних избора је 62 одсто држављана Србије, а Српска напредна странка ужива подршку 41,5 одсто оних који су, крајем септембра учествовали у истраживањујавног мњења агенције Фактор плуса.

Коалиција СПС-ПУПС- Јединствена Србија ужива поверење 12,7 одсто српских држављана, показало је данас објављено истраживање урађено од 27. до 29. септембра на узорку од 1080 пунолетних испитаника.

На трећем месту по страначком рејтингу је Демократска странка са 11,8 одсто подршке, а затим следи Демократска странка Србије са 6,1 одсто и Либерално демократска партија са 5,8 одсто подршке.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић је рекао да је друго и треће место „променљива категорија“ јер је ДС анализирана без коалиционих партнера.

Он је навео и да се, по резултатиам истраживања, ДС стабилизовала на нивоу процењене подршке од око 11,8 одсто и да најновија дешавања у Београду, односно смена градоначелника Драгана Ђиласа, нису утицала на одлазак досадашњих или приступање нових чланова тој партији.

Све остале странке су по истраживању испод изборног цензуса. За Уједињене регионе Србије, на пример, определило се 4,4 одсто испитаника.

По истраживању, већина грађана сматра да треба да се одрже ванредни парламентарни избори у Србији при чему 39 одсто то образлаже чињеницом да „тренутно стање не одговара реалном односу снага “ у влади, док 23 одсто сматра „да су потребне комплетне промене.“

Расписивању ванредних парламентарних избора противи се 38 одсто учесника истраживања.

За истовремено одржавања парламентарних и локалних избора изјаснило се 46 одсто испитаника, против је 23 одсто учесника анкете док њих 21 одсто сматра да је то потребно „али да сада није време“.

Пејић је рекао и да у овом истраживању није рађен рејтинг полтичких лидера али да је, као и у прошлој анкети, најпопуларнији лидер СНС Александар Вучић који ужива веће поверење и од своје странке.

Као разлог за расписивање ванредних парламентраних избора 56 одсто испитаника види „нереалан однос снага у Скупштини и Влади“, њих 49 одсто „отпор појединих странака борби против корупције и криминала“ а њих 31 одсто „афере полтичара“.

Ту спадају и „превелики апетити појединих странака“ и „неефикасност појединих министарстава“ што је навело по 30 одсто оних који сматрају да је потребно расписати ванредне парламентарне изборе.

Да се парламентарни избори одрже у недељу на њих би, по истраживању, изашло 41 одсто анкетираних, њих 37 одсто није сигурно шта би урадили док на биралишта не би изашло 22 одсто учесника истраживања.

За исту странку на републичким и локалним изборима, уколико би до тога дошло, гласало би увек 41 одсто испитаника док би то „понекад урадило“ њих 32 одсто док је 22 одсто анкетираних рекло да то не би учинило.

За 93 одсто анкетираних економски развој земље је на првом месту док њих 91 одсто у приоритете државе убраја сузбијање криминала и корупције.

Као приоритете државе 89 одсто учесника анкете види добру зараду и тржишну правду , за социјалну правду и солидарност се определило 82 одсто испитаника док решавање питања Космета као приоритет државе види 56 одсто.

Укључење државе у Европску унију је, по мишљењу 49 одсто испитаника такође приоритет државе док се за мир и политичку стабилност определило 78 одсто учесника истраживања.

Већина анкетирани, њих 48 одсто, сматра да ће у наредном периоду да живи исто као и до сада, њих 26 одсто очекује бољи живот, док 11 одсто сматра да ће живе лошије.

Недавна забрана шетње у оквиру „Параде поноса“ такође је било једно од питања у истраживању, при чему је 84 одсто испитаника рекло да подржава одлуку о забрани.

Већина њих, 31 одсто сматра да „Парада поноса“ није требало да се одрзи „јер није безбедно“, њих 27 одсто подржава тај став „јер провоцира већину“ док 26 одсто анкетираних сматра то исто уз образложења „да то није нормално“.

(Танjуг)