Прочитај ми чланак

Напредни клуб: Укинути АП Војводину, а Нови Сад поставити за престоницу Србије

0

Нестраначка политичка организација „Напредни клуб“ предложила је данас да Војводини буде укинут статус аутономне покрајине, а да главни град Србије буде Нови Сад.

Модел регионализације и децентрализације Србије „Напредног клуба“ који је представљен на конференцији за новинаре у Медија центру, предвиђа да Србија има девет управно-економских региона.

Према том моделу, север Србије би имао два региона: Североисточни (Банат са северним делом Бачке) и Северозападни (Бачка), док би Срем био у саставу Западног региона, централна Србија пет региона, док би Београдски регион био подељена на два статистичка региона: Београд – исток и Београд – запад.

Такође се предлаже да сваки регион има гуверенера кога би бирали грађани на директним изборима, скупштину, регионалну полицију, омбудсмана и главног тужиоца.

Региони би се финасирали од одређеног удела у порезу, док би Србија помогла развој региона преко Фонда за регионални развој.

„Овај предлог је радикалан, јер је Србији неопходна радикална регионализација и децентрализација“, рекао је председник „Напредног клуба“ историчар Чедомир Антић.

Према његовим речима, досадашња решења предвиђала су федерализацију, а не регионализацију, што би могло да доведе до распада Србије.

„Ми предвиђамо укидање Аутономне покрајине Војводине, али последњи попис показује да се само два, односно три одсто грађана изјаснило као Војвођани, то заслужује статус националне мањине, а не аутономне покрајине“, рекао је Антић.

Антић је објаснио да представљени модел омогућава прекидање дисбаланса у економском и демографском развоју Србије посебно севера у односу на југ.

„Сматрамо да је Београд довољно ојачао и неки кажу да је Србија талац Београда, зато би Нови Сад био нова престоница“, рекао је Антић.

 

(Бета-РТВ)