Прочитај ми чланак

НАПОЉЕ: Марко Ивковић, човек који је рушио Слобу, персона нон грата у Украјини!

0

Slobodan-Milosevic-demonstracije-u-Kijevu-670x447

Агенција Интерфакс је за Ивковића рекла да је један од организатора револуције против бившег југословенског лидера, да је сличан сценарио промовисао у Украјини и да представља претњу по стабилност земље.

Украјина је забранила улазак у земљу бившем грузијском председнику Михаилу Сакашвилију и за још 35 странаца међу којима је и Србин Марко Ивковић, под сумњом да су радили са опозицијом на дестабилизовању земље током великих проевропских демонстрација.

Украјински дневни лист “Комерсант” пише да су министарство спољних послова и безбедносне службе, прогласиле за персоне “нон грата” Сакашвилија, још 29 Грузијаца, пет држављана САД и једног Србина. Агенција Интерфакс је јавила да је реч о српском држављанину Марку Ивковићу “који је у тиму учествовао у организовању револуције против Слободана Милошевића” и сличан сценарио промовисао у Украјини.

Tan2013-12-7_20631730_1

Када су у питању непожељне особе из Грузије, АФП наводи да је реч углавном о бизнисменима, док су држављани САД активисти невладиних организација. Према писању “Комерсанта”, одлука да се 36 особа прогласи за непожељне особе и ускрати им се улазак у Украјину, донета је на захтев скупштинског посланика Олега Царева који је рекао да страхује од “честих посета страних политичких консултаната”.

– Њихове активношти представљају претњу по државну безбедност – рекао је он у апелу властима и предао листу “особа које можда заступају политичке интересе других земаља”.

Фото: АП/ТањугФото: АП/Тањуг
Агенција АФП је контактирала Украјинску безбедносну службу и министарство спољних послова, али тамо нису могли да добију потврду о статусу 36 страних држављана.

Прошломесечна одлука украјинског председника Виктора Јануковича да не потпише споразум о придруживању са ЕУ, већ да се окрене Русији, изазвала је масовне протесте у Кијеву који су у земљи створили политичку кризу.

 

(Танјуг)