Прочитај ми чланак

Вучић: Највише помоћи од ЕУ

0

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија не може изаћи из коже у којој се сада налази, али да ће Влада и грађани учинити све да поново подигну своју земљу уз помоћ пријатељских земаља, првенствено ЕУ.

vucic-georgievaСрбија ће добити помоћ из ЕУ: Александар Вучић и Кристалина Георгијева

Вучић је, након састанка са европским комесаром за ванредне ситуације Кристилином Георгијевом, поновио да ће Србији у процесу обнове бити неопходна помоћ ЕУ и пријатељских земаља из света и поновио да је уверен да је обим штета у Србији толики да помоћ из фондова ЕУ неће доћи у питање.

„Услов за помоћ је 0,6 одсто штете или у нашим условима 174,4 милиона евра. Нажалост, ми смо се квалификовали да користимо та средства“, рекао је Вучић и нагласио да ће процес обнове и повратка ствари у пређешње стање бити дуг и нимало једноставан.

Он је нагласио да је, свидело се то некоме или не, чињеница да ће управо ЕУ у перспективи највише помоћи Србији.

„Имамо ми много пријатеља, али ћемо највише помоћи добити од ЕУ. Али, колико год добили мораћемо сами да дамо дупло више. Ми за то имамо снаге и воље“, рекао је Вучић.

Он је поновио да је као премијер поносан на српску полицију, војску и на свој кабинет, а да га, како је рекао, љуте неки државни службеници који су одбили да иду у Обреновац, јер им то „није у опису посла“.

Георгијева је изјавила да дубоко саосећа са онима који су доживели трагедију, која је задесила Србију и изгубили своје најмилије и рекла да се диви Влади Србије и грађанима који су се максимално ангажовали у помоћи угроженим.

Она је поручила да је ЕУ испунила све досадашње захтеве Србије за помоћ у поплављеним подручјима и да ће, с обзиром на обим штете Србија сигурно моћи аплицирати за средства ИПА и солидарног фонда.

„Оно што ћу већ сутра ја урадити јесте да ћемо допремити два агрегата за подручје гдје нема електричне енергије. Послали смо велике тимове, који сада делују у Србији. Чинимо све да тренутно обезбедимо најосновнији хуманитарни минимум за децу, жене и старије“, рекла је Георгијева.

Она је указала да Србија, као земља кандидат за чланство, има право на све бенифите као и земље чланице и рекла да ће сугерисати Влади да се већ сад укључи у систем европске цивилне заштите.

(Вести)