Прочитај ми чланак

Набавка респиратора: Лагали нас, и још нас лажу

0

"Србија набавила преко хиљаду нових респиратора", одштампано је крупним словима и подвучено црвеном бојом на пропагандном материјалу Српске напредне странке пред предстојеће изборе. Проблем је у томе што нико не зна колико је респиратора ушло у земљу од проглашења епидемије. Обећање премијерке Ане Брнабић да ће грађанима, по укидању ванредног стања, бити положен рачун о томе колико је респиратора купљено, од кога и за колико новца, остало је - неиспуњено.

Прво што смо научили о респираторима у Србији је да их “има довољно” – и то 1008 комада.

То смо чули од председника Србије Александра Вучића, и то 12. марта, само неколико сати пошто је премијерка Ана Брнабић на питање новинара о снабдевености наше земље таквом опремом одговорила да је број респиратора “свуда државна тајна”.

Два дана касније, број респиратора је поново постао државна тајна, али се волшебно повећао за 50 комада.

Тога дана Вучић је рекао “да је број респиратора од данас државна тајна, да је од јутрос набавио 50 респиратора, као и да не жели да појасни како и од кога“.

Речено, учињено – како је сазнао ЦИНС, након тајног закључка Владе од 15. марта, који регулише набавку медицинске опреме, Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) престао је са јавним набавкама велике количине медицинске опреме – маски, рукавица, мантила, заштитних наочара…и респиратора.

Саветница председника за медије Сузана Васиљевић тада је ЦИНС-у изјавила да набавке ипак и даље иду преко РФЗО.

Одузимање од сабирања

Од тога тренутка, подаци о броју, набавци и расподели респиратора насумично се појављују у говорима и изјавама припрадника Српске напредне странке, али не и у званичним подацима или саопштењима пошто су ипак проглашени за државну тајну.

Од почетка пандемије само једна набавка респиратора и медицинске опреме била је јавна.

Њу је објавило Министарство здравља 11. марта, дакле пре увођења ванредног стања, а посао набавке респиратора само два дана касније додељен је немачкој фирми “Драгер техника”. Од ње је купљено 15 респиратора по цени од 26,7 милиона динара без ПДВ-а.

Но, после усвајања закључка Владе од 15. марта, за податке о набавци респиратора можемо да се ослонимо само на оно што је изјављивао Александар Вучић.

Судећи по његовим изјавама, до 6. априла за набавку медицинске опреме, укључујући хиљаду респиратора, потрошено је 370 милиона евра. Како је рекао, до тада је увезено и више од 30 милиона хируршких и 15 милиона епидемиолошких маски. Само дан касније на РТС-у он је изјавио да је Србија купила више од 2.700 респиратора, да од тог броја 2.200 није допремљено у земљу, те да су 573 подељена болницама.

Крајем априла се, међутим, у игрицу “преброј респираторе” укључују и посланици Српске напредне странке Марија Обрадовић и Александар Мартиновић.

Марија Обрадовић, описујући “надљудске напоре Вучића”, 27. априла испред Скупштине каже да “смо успели да платимо 4.000 респиратора. Наравно због ситуације у целом свету, због рока достављања, ми ћемо добити још 1.500 респиратора до краја то ће бити оквирна слика. Разлику до 4000 респиратора – добићемо новац назад“.

Потом се испоставља да Александар Мартиновић зна “до у респиратор” колико их има, да се не устручава да то подели са јавношћу.

“Што се тиче респиратора, драги грађани Србије: уговорена количина 3.967 респиратора, а до сада нам је испоручено 585, донирано нам је 120, сервисирали смо сами 38 респиратора. Укупно у систему данас имамо имплементираних 743 респиратора…

Дакле, ништа не кријемо од грађана, све је транспарентно и све је јавно”, рекао је Мартиновић на заседању од 28. априла, када се у парламенту дискутовало о озакоњењу одлука које је, док се Скупштина није састајала због забране окупљања, доносила Влада уз супотпис председника Србије.

Набавка за председнике и посреднике

Новинари БИРН-а су, иначе, објавили да је, док је Мартиновић изговарао те реченице, пошиљка од 400 респиратора за које је Србија била издвојила 8.9 милиона евра, требало да буде пребачена из магацина у Шангају у српске болнице.

Истраживање БИРН-а указало је тада да је у посао набавке 400 респиратора из Кине било укључено више посредника, “а да није до краја јасно због чега и са каквом улогом”.

“У посао је било укључено најмање пет компанија, од којих су неке заиста у послу трговине медицинском опремом, док се друге баве трговином козметичким препаратима или наоружањем.

Пошиљка медицинске опреме из Кине за Србију, 22.04.2020. / Фото:ТАЊУГ/ ФОТО ЕР СРБИЈА
Новац из републичког буџета шетао се од Београда, преко Подгорице, Кипра, Ријеке и Кине, да би на крају био враћен, према сведочењу учесника, Републичком фонду за здравствено осигурање, јер се од набавке одустало”, објавио је БИРН на свом порталу Јавно.рс.

Нешто од “услова и техника” за набавке респиратора током марта и априла сазнали смо и од председника, који је описивао борбу на светском тржишту и говорио како ће се “користити црни фондови” и да Србија респираторе набавља “на полу-црно”.

Полагање рачуна одложено до даљњег
А онда је грађанима, уочи изласка на бирачка места 21. јуна, стигао пропагандни материјал Српске напредне странке.

Како смо то уговорили 3.967 респиратора, платили 4.000, испоручено нам је 585, донирано 120 и на крају СНС израчуна да је набављено преко хиљаду нових респиратора?

Или, ако верујемо само Вучићевим подацима, до 6.априла потрошено је укупно 370 милиона евра за набавку медицинске опреме, а купљено је “више од 2.700 респиратора, од којих 2.200 није допремљено у земљу, а 573 су подељена болницама”.

Како то на крају изађе на “више од хиљаду нових респиратора”?

Одговор је требало да добијемо још у мају, када је укинуто ванредно стање, пошто је премијерка Ана Брнабић 15. априла, гостујући на ТВ Пинк, обећала да ће “после ванредног стања изаћи и грађанима положити рачуне колико су респиратора купили, од кога и колико су новца за то потрошили”.

Два месеца касније, не знамо ништа више о наабвци респиратора од онога што знали на самом почетку, 12. марта 2020. – а то је, како се чини, ама баш ништа.