Прочитај ми чланак

На јесен инцијатива да Војводина постане република?

0
ustav(Танјуг, Данас)
Београд, Нови Сад –  Иницијатива за измену Устава Србије могла би на јесен да буде тема у Скупштини Војводине, коју ће покренути представници Демократске странке у војвођанском парламенту, пише лист „Данас“.

Потпредседник Скупштине Војводине из редова Демократске странке Миливој Вребалов најавио је да ће у септембру разговарати с коалиционим партнерима ДС у покрајинском парламенту како би се покренула иницијатива за измену Устава Србије.

„Очекујем да ће следећи корак Скупштине АПВ, после тих консултација у коалицији, бити званична иницијатива за измену Устава, која ће кренути управо из Војводине“, рекао је Вребалов.

Он сматра да је садашњи Устав „војвођанску аутономију свео на фасадну“, и да је „генератор свих проблема у Србији“. Према његовим речима, Устав Србије мора да буде промењен и због тога што „представничко тело два милиона људи (Скупштину Војводине) ставља у подређен положај у односу на било ког републичког посланика“.

Да би ова иницијатива успела, Скупштина АПВ треба да донесе одлуку о иницијативи за измену Устава, за шта је Вребалову потребна подршка коалиционих партнера ЛСВ и СВМ, а та одлука се затим шаље Скупштини Србије, која такође мора да је усвоји. ЛСВ и СВМ, међутим, чекају да виде шта Вребалов има да понуди, док напредњаци и социјалисти кажу да није тренутак за такву идеју.

Председник Скупштине Војводине и лидер СВМ Иштван Пастор није се за „Данас“ конкретно изјаснио о томе али је иронично рекао да „променљиво време, у метеоролошком смислу, не погађа сваког на исти начин, због чега поједини врцају разне идеје по медијима“.

На питање какав је став СВМ о промени Устава, Пастор је одговорио да се „нада да ће се време стабилизовати и да ће фронтови да прођу“.

Заменик председника ЛСВ Бојан Костреш каже да је та странка спремна да подржи сваку иницијативу која иде у правцу остваривања Лигиног програма, што значи законодавна, судска и извршна власт у Покрајини, као и загарантовани изворни приходи и имовина. Упитан да ли иницијатива коју предлаже Вребалов може да успе, Костреш каже да је више него јасно да су владајуће странке у Републици спремне да примене европске стандарде.

Чланица Председништва СНС Маја Гојковић за „Данас“ каже да је сигурна да је Вребалов „добио задатак од владајућег режима у Војводини да о оваквим стварима прича, не би ли скренуо пажњу с проблема које окупирају грађане Војводине, а то су тешка економска ситуација и афере“.

Шеф опозиционе посланичке групе СПС-ПУПС-ЈС-СДПС у Скупштини Војводине Павле Будаков истиче сада није тренутак за промену Устава.

„Став СПС је да је промена Устава озбиљан државни посао и да се то не може радити преко медија, већ морати бити утемељено, након широке расправе и процене разлога и циљева. Такве иницијативе се углавном односе на промену положаја АП Војводине, а ми сматрамо да је у овом тренутку степен аутономије онолики колики се прописује Уставом и то мора да се уважава. Уколико се таква иницијатива покрене, то ће бити наш став“, рекао је Будаков.