Прочитај ми чланак

Детаљи састанка опозиције: Бојкот ако се не испуне услови, померити све изборе за

0

У четвртак је у Београду одржан састанак представника опозиционих коалиција Србија против насиља, НАДА Иницијативе "ПроГлас" о предстојећим београдским и локалним изборима, као и најављеном дијалогу власти и опозиције. Према сазнањима Нова.рс, на састанку је већински закључено да је бојкот предстојећих избора решење уколико не дође до промене изборних услова, те да једино решење померање свих избора за јесен.

На састанку представника две највеће опозиционе коалиције са представницима ПроГласа речено је, према речима наших саговорника, да је бојкот избора решење уколико власт не прихвати захтеве за унапређење изборног процеса. Према речима нашег извора, представници коалиције НАДА (Нови ДСС и Покрет за обнову Краљевине Србије – ПОКС) нагласили су да су апсолутно против изласка на изборе уколико власт не усвоји захтеве и уколико се изборни услови не побољшају..

С друге стране, представници коалиције „Србија против насиља“ такође сматрају да је бојкот неизбежан ако власт не прихварти све препоруке ОДИХР-а.

Сви учесници састанка су се сложили да је неопходно исцрпети све могућности како би се изборни услови побољшали пре него што се донесе коначна одлука.

„Оно што су сви сагласни јесте да би било неопходно да се сви избори помере за јесен, како би постојало довољно времена да се побољшају изборни услови, али и због тога што је неопходно да се обједине сви избори и да се грађани не позивају два пута у кратком временском периоду на биралишта“, објашњава наш саговорник.

Коалиције „Србија против насиља“ и „НАДА“ су почетком марта „Договор о условима за поштене, слободне и фер изборе“, у коме се у пет тачака наводи шта треба да буде испуњено да би изборни процес би регуларан. Тај договор потписан је на иницијативу „Прогласа“.

У потписаном Договору се тражи од јавног сервиса да благовремено и истинито извештава грађане о локалним и градским изборима и да сви који на изборима буду учествовали, буду равноправно заступљени у програму.

„Захтевамо да поновљени избори за град Београд буду одржани у року који омогућава да буду спроведене мере за унапређење изборних услова. Осим тога, важно је да сви преостали локални избори у оним општинама и градовима где нису били одржани у децембру 2023. године буду одржани у истом дану као и избори за град Београд“, прочитала је Бојковић.

„Упозоравамо да поновљени избори за град Београд заказани у кратком року и у одсуству промене изборних услова неће бити ни слободни ни ппоштени, и да на њих нећемо пристати. У вези са тим ћемо бити јединствени и одлучни“, наводи се.

У тексту се наводи захтев за правну и политичку одговорност за изборне нерегуларности, а позивају се и све политичке организације „које желе да допринесу стварању услова за слободне и поштене изборе“ да приступе том договору су са тачкама сагласне – да приступе Договору.