Прочитај ми чланак

На годишњицу НАТО агресије у 12 и 44 блокаде институција које служе Западу

0

На данашњи дан пре 24 године почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (СРЈ) у којем је, за 11 недеља, по незваничним изворима погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Агресија НАТО-а уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову и Метохији, у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

Кумановски војно технички споразум постигнут је 9. јуна 1999. Савет безбедности УН је 10. јуна усвојио Резолуцију 1244. По подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило око 230.000 Срба.

Годишњицу ће данас обележити и представници Двери, Заветника, Нове Демократске странке Србије и Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) који ће симболично у 12.44 часова, одржати блокаде и конференције за новинаре испред Владе Србије у Београду и Покрајинске владе у Новом Саду.

Те странке су раније позвале грађане Србије да на годишњицу почетка НАТО агресије искажу противљење европском споразуму за нормализацију односа Београда и Приштине и да блокирају седишта локалних самоуправа.

Најавиле су и да ће са тих скупова затражити оставку председника Александра Вучића кога оптужују да је прихватањем спровођења европског плана, практично признао независност Косова, као и расписивање ванредних парламентарних избора.