Прочитај ми чланак

Мустафа позвао ЕУ да утиче на Србе да сруше зид

0

Косовски премијер Иса Мустафа позвао је Европску унију да утиче на Србе да сруше зид изграђен у близини Ибарског моста у Северној Митровици.

marko-stojanovic-aleksandar-vucic-ivica-dacic-isa-mustafa-hasim-taci-javni-1435179811-686745

Како је рекао, због тог зида све теме које се тичу европских интеграција Косова остају у сенци.

Према његовим речима, изградњом зида српска заједница на КиМ је „наметнула тему око које се на Косову међусобно полемише“.

Мустафа је у интервјуу за РСЕ рекао да зид у Северној Митровици најбољи сигнал Европској унији да је потребно да се преиспита дијалог о нормализацији односа Косова и Србије.

„Мој став и став владе је да је тај зид илегалан и незаконит. Изграђен је без дозволе. Никада није био део пројекта реконструкције моста на Ибру или регулисања трга“, казао је Мустафа и додао да ће се Приштина према градњи тог зида опходити сходно закону.

Косовски премијер додаје да за Европску унију нема бољег сигнала од изградње овог зида да треба да се размотри начин на који се дијалог водио до сада. Резултати овог процеса и спровођење споразума има великих недостатака, каже он.

„Несхватљиво је да ми шест година водимо преговоре са Србијом у Бриселу о нормализацији односа, а једног дана се створи зид који није само симболичан, већ је реалност жеље и инсистирања Србије и Срба за поделом Косова“, наводи Мустафа.

Он сматра, како преноси РСЕ, да је неопходно да се промени формат дијалога и сагледа шта може да се уради како Косово не би заостало на путу евроинтеграција док Србија иде тим путем, те како се не би рекло да се дијалог води, док истовремено Србија не спроводи ниједан споразум.

„Мислим да о овоме треба озбиљно да разговарамо, узимајући у обзир и последња дешавања. Треба да се сагледа када можемо да водимо дијалог, која су то питања која коначно требају да се окончају у дијалогу Србије и Косова. Питање паралелних структура Србије на Косову, окупирана имовина и њено илегално коришћење – то треба да се реши. Српске структуре морају да напусте територију Косова“, закључио је Мустафа.

Мустафа је говорио и о добијеном позивном броју за Косово, устврдивши да је тај број добијен за државу, а не географско подручје.

„Међународни број не може да добије ниједна општина, ниједна покрајина, ниједан географски регион“, рекао је Мустафа и додао да су Срби и Србија представили то другачије да би озбедили покриће за јавност да „они сада не признају суверенитет и независност Косова“.

„Али, уколико се прочита одлука Међународне телекомуникацијске уније, ту стоји да је Косову додељен међународни телефонски број 383“, навео је Мустафа.