Прочитај ми чланак

МУП ЗАТВОРИО ВОЈНИ КАМП за децу на Златибору

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је камп на Златибору, у којем су деца учила војничке вештине, затворен и да су деца враћена кући.

„Ми смо дали налог за распуштање кампа због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности“, рекао је Стефановић.

screenshot

Он је додао да се тренутно „одвија завршни део расклапања кампа“.

Подсетимо, на Златибору је био отворен први “омладинско-патриотски“ камп за децу, који су организовале “српске и руске ветеранске и патриотске групе“.

Има их 44, 34 дечака и десет девојчица. Стари су од 12 година до 23 године и уместо летњег распуста одабрали су да уче војне вештине – обучени у војне униформе и са оружјем у рукама.

“То су вежбовне пушке које је војска некада користила на својим вежбама. Такође, то су алуминијумски пиштољи, нема благе везе са ватреним наоружањем. Ми као ратни ветерани једноставно желимо да наша деца буду спремна данас-сутра не дај боже да нас неко нападне, да буду спремна да се бране“, наглашава Жељко Вукелић, учесник оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

Организатори тврде да се све ради у складу са законом и да је камп пријављен као јавни скуп. Дозвола, али и финансијска подршка добијена је од општине Чајетина и за председника те општине нема ништа спорно.

“Ово је хуманитарни патриотски камп где се деца уче традиционалним српским вредностима, где нису плаћена, као у овим ријалити емисијама. Они то раде зато што хоће да заштите себе, да се спреме за живот“, рекао је председник општине Милан Стаматовић.

Камп на Златибору организован је по угледу на камп у Русији, а кампови овакве врсте постоје и у другим земљама.

„Недопустиво и неприхватљиво“

Мрежа организација за децу Србије (МОДС) поздравила је данас одлуку МУП-а да затвори камп на Златибору, на коме су деца пролазила војничку обуку, и где су девојчице и дечаци узраста од 12 до 18 година учили како да се понашају у борбама.

Како се наводи у саопштењу, укључивање деце у кампове на којима пролазе војничку обуку представља грубо кршење Конвенције о правима детета, као и злоупотребу деце, и далеко је од најбољег интереса детета, због чега је „недопустиво и неприхватљиво“ да се кампови и активности таквог типа додатно финансирају из јавног буџета.

МОДС подсећа да је Србија потписница Опционог протокола уз Конвенцију о правима детета о учешћу деце у оружаним сукобима, који је настао из потребе да се деца заштите од учешћа у оружаним сукобима.

МОДС апелује и на родитеље да не дозволе да неко припрема њихову децу за учешће у оружаним сукобима и да на тај начин деца буду злоупотребљена и изманипулисана и позива надлежне државне органе и институције, на националном и локалном нивоу, да у будућности не дозволе организовање и одржавање сличних кампова и активности.