Прочитај ми чланак

Муамер Зукорлић: Не плашим се претњи ИСИС, али тражим заштиту од Србије

0

Не плашим се претњи ИСИС-а, али ми није свеједно и тражићу заштиту државе, каже за "Блиц" Муамер Зукорлић, бивши муфтија.

Zukorlic2

Медијски сервис Исламске државе “Фурат Медиа” објавио је снимак на босанском језику у којем позива присталице на убиство Зукорлића.

На овом порталу објављена је изјава коју је Зукорлић дао непосредно пред априлске изборе у којој каже да је “гласање по шеријату обавезно”. Аутори поруке поручују да је лидер Бошњачке демократске заједнице (БДЗ) слагао, називајући га проклетником и отпадником.

Улазак Зукорлића у парламент Србије називају “још дубљим бацањем у пропаст”.

Осим Зукорлића, на снимку који траје скоро 28 минута, ИСИС позива своје присталице да убију др Сафета Кудузовића, хафиза Џевада Голоша, магистра Елведина Пезића и друге исламске даије (мисионаре).

– Ово је порука верницима у Босни и на Балкану посебно. Ови људи свакодневно врше насиље да измене Алахову веру… Позивамо своју браћу. Решите се ових имама, нападните их, загорчајте им живот, загорчајте им овај рамазан – каже, између осталог, припадник ИСИС-а на снимку.

Медијски сервис такозване Исламске државе „“Фурат Медиа”“ објавио је снимак на босанском језику у којем позива своје присталице да убију посланика у српском парламенту Муамера Зукорлића, пренео је сарајевски портал Сафф.ба.

Зукорлић у изјави за “Блиц” каже да се претње “не смеју игнорисати нити потценити с обзиром на то од кога долазе, од каквог менталитета и идеолошке позадине”.

– Ово ћу схватити озбиљно. Тражићу од државних органа безбедносну процену, а уколико буде потребно и да се предузму адекватне мере заштите. Не желим онима који прете да уприличим задовољство страха. Нећу одустати од својих размишљања и ставова – наводи Зукорлић.

Он каже да је њихова намера застрашивање и настојање да сви прихватимо насиље у име вере и веру у име насиља. И поред тога, каже да му није свеједно.

– То је очигледно цена опредељења за помирење, што јесте моја политика. Њима сметају умерене идеје. Они су верски екстреми, а треба им екстремно безбожништво – истиче бивши муфтија.

Он сматра да њему не могу да опросте „ни то што сам и кроз политику успео да дефинишем интересе муслимана, да понудим платформу која не искључује никога“.

– То је на језику који разумемо, циљано. Упућено нама овде, а да што шира маса чује и разуме. Намера је да се застраши, не само онај ко је мета, већ и широке масе. То је адут терора. Застрашивање које се шири… – истиче Зукорлић.

Председник БДЗ изабран је за председника Одбора Скупштине Србије за образовање, а одмах после избора поручио је да жели да будео део владајуће већине.