Прочитај ми чланак

МРКОЊИЋ: Имаћу подршку и од Вучића за споменик Слоби

0

Почасни председник СПС за “Новости” о идеји да се Слободану Милошевићу подигне споменик у Београду

О идеји да Милошевић добије споменик разговарамо у Мркоњићевом кабинету, заједно са представницима омладине СПС и удружења „Слобода“ који су званично и покренули иницијативу. На питање чиме је некадашњи председник СРЈ и Србије заслужио споменик, Мркоњић реч препушта чланици иницијативног одбора Јовани Димитријевић која, таксативно, набраја – Резолуцију 1244, Дејтонски споразум, „херојску одбрану у Хагу“ и антиглобализам.

Мркоњића питамо да ли постоји нешто што замера Милошевићу:

– Тешко ја могу да му замерим било шта. Заљубио сам се у херојство које је показао у Хагу. Увек је радио ствари које су у датим политичким условима биле могуће. Најмање што можемо да му дамо јесу споменик и улица.

* На терет му се ставља одговорност за санкције, ратове, политичка убиства?

– Сигуран сам да Слободан није имао никаквог интереса да убије Стамболића или било ког другог. Када сам ишао у Хаг, Душан Михајловић, министар полиције у влади ДОС, послао је по мени своју књигу. У посвети је написао: „Председниче, сигуран сам и сад да нисте учествовали у убиству Стамболића“. Кад је реч о економији, привреда је функционисала и живело се како је било могуће у условима неправедних санкција. Важно је да Милошевић није дозволио дивљу приватизацију.

* Где би, по вама, требало да буде постављен споменик Милошевићу?

– Још не знамо. Постоји идеја да се постави у близини страначких просторија, на Студентском тргу. Али ту је већ планиран споменик Ђинђићу.

* Можете ли да замислите да Ђинђић и Милошевић, после свега, имају споменике један поред другог?

– Имам ширину, неочекивану за „слобисту“. Ако друштво цени заслуге Ђинђића, немам ништа против. По мени, они су неупоредиви. Боримо се за нашу идеју, али не желимо да рушимо било чије споменике.

* Да ли ћете предложити класичан споменик или модернију варијанту, попут Ђинђићевог?

– Ја сам за класичан приступ. Али, млади људи у странци имају и неке друге идеје.

* Очекујете ли подршку и неких људи који су били противници Милошевића?

– Наравно. За годишњицу његове смрти, ове године, у Пожаревцу је било више људи него икада до сада. Има, наравно, и људи који су против. И то је у реду. Чуде ме неки другови, чак и међу нама, који спомињу историјску дистанцу, а били су му сарадници.

* Да ли сте разговарали са Миром Марковић о споменику?

– Јесам. Али, ово није ствар само породице Милошевић, већ пре свега грађана.

* У Грачаници је премијерно изведена представа „Слободан шоу“ о животу породице Милошевић. Хоћете ли је погледати?

– Да. Мислим да је добро да се говори о Слободану. Вероватно ће ту бити и критичке ноте и хумора, али добро. Он је прихватао шалу на свој рачун. Никада није хтео да говори о својим критичарима.

СТИДЉИВИ У КАМПАЊИ

* КАКО коментаришете неочекивано мали број гласова на београдским изборима?

– Подржавам руководство београдског одбора. Једина замерка им је да су у кампањи били, благо речено, стидљиви. Заборавили су да су и они учествовали у свим пројектима у Београду, заједно са члановима СНС. Да смо били агресивнији, боље бисмо прошли.