Прочитај ми чланак

Монд: Србија крши међународни консензус селидбом амбасаде у Јерусалим

0

Србија је постала прва европска земља која ће своју амбасаду преселити у Јерусалим и тако следи пример САД које су то учиниле 2018. године, пренео је данас париски лист Монд (Ле Монде) и додао да Србија на тај начин крши међународни консензус према којем амбасаде треба да буду у Тел Авиву.

Француски лист се осврнуо највише на питање Израела које се помиње у споразумима који су у петак председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти потписали су Белој кући о нормализацији економских односа две стране.

FOTO: YouTube

Србија ће преселити амбасаду у Јерусалим, док ће Косово успоставити дипломатске односе са Израелом. Трамп је, како наводи Монд, на Твитеру написао да очекује да ће и друге исламске и арапске земље следити пример Косова, који је у склопу споразума прихватио да призна Израел.

„Медјутим, састанак у Белој кући је заправо завнично био посвећен нормализацији економских односа измедју Србије и Косова. Трампов изасланик задужен за то питање (Ричард Гренел) је упозорио да се очекују изненадјења“, навео је Монд.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је одмах јавио се радује што ће Србија прва европска земља која следи пример САД и што ће Косово са претежно муслиманским становништвом успоставити дипломатске односе са Израелом.

Француски лист наводи да је Србија на тај начин „прекршила медјународни консензус и изазвала незадовољност Палестинаца, који одбијају било какву посредничку улогу САД у решавању спора са Израелцима“.

Већи део медјународне заједнице не признаје званично Јерусалим као главни град Израела и сматра да такво признање мора бити део решења деценијског сукоба са Палестинцима по моделу две државе у којем ће источни Јерусалим бити главни град будуће палестинске државе.

Економска нормализација односа Београда и Приштине у споразуму у којем се помиње Израел долази после најаве споразума о нормализације односа измедју Израела и Уједињених Арапских Емирата који је постигнут уз помоћ САД.

Ти договори долазе пред председничке изборе у САД заказане у новембру.

Трампово окружење покушава те споразуме да прикаже као дипломатски успех после низа неуспеха у спољној политици, медју којима су питања Северне Кореје, Ирана, Венецуеле и постизање мира измедју Израелаца и Палестинаца, навео је француски лист.