Прочитај ми чланак

МОГУЋЕ ДА ШУТАНОВАЦ понуди оставку

0

Хоће ли Драган Шутановац, председник Демократске странке, после катастрофалног резултата на протеклим београдским изборима, поднети оставку на данашњој седници Председништва…

… основно је питање о којем се током јучерашњег дана дебатовало међу члановима ДС са којима смо разговарали али и у јавности која је заинтересована за будућност демократа. Након што је јуче објављено да је председник Градског одбора ДС у Београду, Балша Божовић, поднео оставку на ту функцију, питање Шутановчеве одлуке је добило на значају иако се о томе дебатовало од недеље када су били познати резултати избора.

Неколико је могућих сценарија за данашњу седницу Председништва која ће бити одржана са посланичким клубом. На њој ће, како је најављено, Шутановац поднети извештај и разматраће се резултати локалних избора. Једна од могућности је да лидер партије која је први пут после увођења вишестраначка остала испод цензуса у Београду са освојених два одсто гласова, не поднесе оставку и све се заврши на Божовићевој оставци. Друга могућност је и да Шутановац понуди оставку а да она не буде прихваћена, или пак буде. Постоји и сценарио да цело руководство ДС поднесе оставке, како се не би створио утисак да је једино Шутановац кривац за лош резултат. Треба имати у виду да је понедељак, 12. март, дан када се навршава 15 година од убиства првог демократског премијера Србије и лидера ДС Зорана Ђинђића. До тада би ситуација у ДС морала да буде јасна и чланству и јавности, како би се кренуло даље. Пред Шутановцем је тешка одлука, рекли су нам незванично људи блиски врху ДС, јер се пре само годину и по дана домогао функције председника демократа и ушао са Зораном Живковићем и Борисом Тадићем у причу за коју је веровао да ће да доведе до обједињавања и оснаживања ДС после градских избора. Од њега јуче нисмо добили одговор хоће ли данас поднети оставку као Божовић, јер каже да није реално да јавност то сазна пре чланова Председништва.

Од Божовића, који је био и шеф изборног штаба листе „Да ослободимо Београд“, јуче нисмо успели да добијемо одговор на питање о његовим будућим корацима и очекује ли да руководство странке поступи као он. Нисмо добили ни одговор на то хоће ли се поново кандидовати на страначким изборима у Београду који би морали да уследе после гласања у главном граду.