Прочитај ми чланак

Млађа за руске медије: Вучићево укидање преноса параде у Москви значи само једно

0

“Након што српски ТВ канали први пут после много година нису емитовали директан пренос Параде победе са Црвеног трга у Москви 9. маја, Србима је постало јасно да председник Србије Александар Вучић постепено мења курс и спрема се да уведе санкције Русији”, изјавио је за руску федералну информативну агенцију Регнум председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

Подсетимо, ове године Радио телевизија Србије није директно преносила Параду победе. Срби су параду могли да гледају само на руским каналима Русија 24 и РТР Планета, наравно, без превода на српски.

Према Ђорђевићевим речима, многи Срби су са нестрпљењем очекивали 9. мај да би са Црвеног трга гледали пренос војне параде.

„За многе је то постала традиција. И ове године, први пут после много година, државни ТВ канали, као и ТВ канали са националном фреквенцијом које контролише Вучић, нису директно преносили овај свечани догађај. То је изазвало незадовољство многих грађана Србије, али и раширило мишљење да Александар Вучић постепено повлачи руску тему из јавног простора “, рекао је Ђорђевић и додао да на овај начин српске власти припремају јавност за увођење санкција Русији до којих може доћи у догледно време.

„Први сигнал је било гласање српске делегације у Генералној скупштини УН за резолуције којима се осуђује руска специјална војна операција у Украјини. Сада ће уследити конкретнији кораци“, сматра он и додаје да је Вучићева политика према Русији дволична: с једне стране жели да се додвори својим менторима са Запада који траже да се Србија придружи антируским санкцијама, а са друге стране шаље сигнал Москви да је под огромним притиском и моли за саосећање.

“Ове године, када се Русија бори против неонацизма у Украјини, било је важно приказати Параду победе у Србији. Међутим, откако се Александар Вучић вратио из званичне посете Немачкој, антируска пропаганда у Србији се само појачала. То што није било директног преноса параде са Црвеног трга у Србији доживљавам као део ове кампање и сигнал Западу да Вучићу треба време и да ће постепено уводити санкције Русији”, закључио је Ђорђевић.