Прочитај ми чланак

Митрополит Амфилохије позвао грађане да гласају против режима

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је данас грађане Црне Горе да изађу на предстојеће изборе и да гласају против власти која је донела Закон о слободи верописповести и која "још увек истрајава на духу тог антизакона".

Црква нема своју странку нити своју изборну листу, али је природно да се радује онима који су против безаконог закона и који бране светиње, без обзира којој странци припадају – навео је Амфилохије у посланици прочитаној након јутрошње литургије у храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Митрополит је уочи парламентарних избора 30. августа у Црној Гори истовремено позвао грађане и да предстојећим изборима „приступе растерећени без било каквог страха и поткупљивања, користећи своја градјанска права“.

Амфилохије је целокупно обраћање поводом црквеног празника посветио предстојећим изборима и закону, оцењујући да црква сматра „легитимним“ да позове вернике и „све правдољубиве људе да не дају глас политици која још увек истрајава на духу овог антизакона“.

– Оној политици која мимо сваког правила протерује свештенике из земље, руши црквене објекте, а хапси и приводи владике, свештенике и вернике. Такви се политички фактори, баш током ове кампање, сами од себе препознају, па нема ни потребе, нити би имало смисла, да их ми, са црквеног амвона, именујемо – навео је митрополит у посланици.

Амфиллохије сматра да у позиву Митрополије црногорско-приморске „нема политичке пропаганде“, већ да се ради „о пастирској бризи за душе верника“.

– Зато позивамо све учеснике политичког надметања да поштују Божије и земаљске законе и да изборни процес, укључујући бројање гласова и саопштавање резултата, спроводе људски и демократски. При томе скрећемо пажњу свим верницима и часним грађанима да било из страха или било каквог интереса не продају своју душу и савест, гласове и личне карте за јефтине паре, било чије да су – поручио је Амфилохије.

Власт у Црној Гори раније је оценила су се Амфилохије и Митрополија црногорско приморска СПЦ умешали у политику и одлучили да „судбину институције унесу у дневно-политичку борбу“.

Лидер владајуће ДПС Мило Ђукановић је раније поручио да та партија има „јасан задатак да СПЦ победи на изборима“.

До краја кампање за парламентарне изборе остало је још недељу дана. Митрополија СЦП и њене епархије у Црној Гори сваке недеље одржавају ауто-литије у градовима широм Црне Горе, а од прошле седмице се кренуло и са литијама на води.

Од почетка године СПЦ у Црној Гори је организовала масовне протестне шетње против Закона о слободи вероисповести, али је обуставила та окупљања због здравствене ситуације са новим коронавирусом.