Прочитај ми чланак

Мишковић опљачкао Ц маркет за 296 милиона евра!

0

Адвокат Миљко Живојиновић, коме се у одсуству суди у поступку познатом као „стечајна мафија“, објашњава ексклузивно за Курир зашто већ шест година живи у Француској, чији је држављанин.

♦ Због чега сте напустили земљу?
– Моја породица и ја прошли смо кроз стравичну тортуру кад сам се нашао пред суровим тајкунским походом, походом политичара и моћника из полиције и правосуђа. Уцењивали су ме и изнуђивали ми изјаве у два наврата, тражили су да оптужим себе и друге невине људе. То су сведоци детаљно објаснили на суду. Ко зна шта би још тражили од мене да сам остао.

♦ Помињете да сте имали сукоб интереса с тајкунима. О чему је заправо реч?
– Цео поступак покренут је како би се прикрила незаконита приватизација „Ц маркета“, о којој се сад први пут јавно говори после седам и по година! У тој пљачки препрека им је био председник Трговинског суда Горан Кљајевић, кога су хтели да униште, заједно с одређеним судијама које су, поштујући закон, заштитиле мале акционаре и донеле судске одлуке против оваквог незаконитог преузимања „Ц маркета“.

♦ Да ли то значи и да је Мирослав Мишковић утицао на то да се фабрикује афера позната као „стечајна мафија“?
– Сад је свима јасно да је за време владе Војислава Коштунице Мишковић успео да реализује свој паклени план приватизације „Ц маркета“. Да би прикрили пљачку, измислили су овај процес, у који су гурнули познате адвокате, директоре банака, судије, генерале, приватна предузећа и разне друге институције, а све с циљем да се створи замешатељство из кога правосуђе не може да изађе већ седам година. Све ове институције и сви ови људи били су у функцији оправдања меморандума.

♦ Каква је веза између вас, Мирослава Мишковића и приватизације „Ц маркета“?
– С приватизацијом „Ц маркета“ немам баш никакве везе и зато је још чудније што суд упорно и даље води поступак против свих нас као некакве организоване групе, иако се ми између себе и не познајемо, а да не говорим о непостојању хијерархије или некакве повезаности.

♦ Какви су, по вашем мишљењу, мотиви за тако нешто?
– Као и обично, мотив су паре. И то велике паре! Током поступка утврђено је да је „Ц маркет“, по изјави Милана Бека као сведока, плаћен 29 милиона евра, иако је процењена вредност фирме, судећи према доказима у списима, износила 325 милиона евра. „Ц маркет“ је поседовао 145.000 квадратних метара пословног простора. После само четири године, како нам је званично саопштено, продат је белгијском „Делезу“ за скоро милијарду евра! Израчунајте колико су зарадили на разлици! Зашто ове паре нису ушле у буџет? Суштина овог процеса је да се кроз наручену пресуду оправда ова пљачка. ЕУ је својом резолуцијом од марта ове године у тачки 17 јасно рекла да то неће дозволити.

♦ Како је то учињено?
– У списима предмета постоји документ о преузимању „Ц маркета“, Меморандум о разумевању, који је потписан на основу писмене иницијативе председника владе Републике Србије Војислава Коштунице и на позив господина Данка Дунића у просторијама „Еки инвеста“ у Београду у улици Краља Милана 16. Аутентичност тог акта потврдио је својим сведочењем пред судом и Милан Беко.

♦ Ипак, Влада најављује преиспитивање ове приватизације. Верујете ли у српско правосуђе?
– Имам пуно поверење у здраве снаге нашег правосуђа и у нову владу, верујем да ће детаљно испитати цео овај случај, а посебно начин на који је уништена комплетна документација „Ц маркета“ у наводној поплави у згради специјалног суда. То је криминал без преседана.

 

(Курир)