Прочитај ми чланак

Министарство здравља се огласило о забрани пушења у локалима

0

Србија је корак ближе увођењу забране пушења у свим затвореним просторијама, укључујући и угоститељске објекте. Министарство здравља потврдило је да је "упознато са садржином Предлога измена и допуна Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму", који је израдила Радна група формирана 2021. године, додајући да се "документ налази у завршној фази припреме за прописану процедуру усвајања".

„Документ ће бити доступан свим грађанима када уђе у процедуру“, рекли су нам у Сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту Министарства здравља, не прецизирајући рокове за усвајање тог предлога.

Подсетимо, министарка здравља др Даница Грујичић изјавила је у понедељак за Н1 да би „сутра увела потпуну забрану пушења у затвореном простору„.

„Закон је завршен, сада иде на законодавство да се усклади са осталим законима и да се види да ли неке чланове треба мењати. Оно што је важно је казнена политика, која мора да буде добро спровођена, односно инспекције морају ићи у контролу. Јер ако наплатите 5.000 динара некоме коме је пуна кафана, а све задимљено, онда нећемо ништа урадити. Али ако треба да плати казну од милион динара, онда мислим да ће се добро замислити“, истакла је Грујичић.

Да Предлог измена и допуна Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму већ постоји и да је прослеђен Министарству здравља сазнали смо од др Срмене Крстев, која се до децембра 2022. године налазила на месту председнице Републичке стручне комисије за контролу дувана.

„Предлог о потпуној забрани пушења у угоститељским објектима постоји, али није дошао на дневни ред за усвајање, нити има мишљење Министарства здравља и других министарстава. Комисија коју сам водила направила је предлог измена тог закона, који је обухватао апсолутну забрану употребе дувана у сваком затвореном простору, а ту смо додали још и спортске терене и аутобуска стајалишта. Предлог је послат Министарству здравља, али је на томе и остало“, рекла је др Крстев поводом Националног дана без дувана, пише Н1.