Прочитај ми чланак

Министарство правде САД стиже у Србију: Ево ко је на мети, следе кривична гоњења

0

Влада САД именоваће Сталног правног саветника (РЛА) који ће радити на томе да се повећају капацитети за истраге, кривично гоњење и суђења у случајевима који се односе на корупцију и организовани криминал широм Западног Балкана, укључујући Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, Хрватску, Северну Македонију, Србију и тзв. Косово.

Саветник ће деловати из Загреба а помоћ ће бити фокусирана углавном на преваре у јавним набавкама, корупцију, прање новца, организовани криминал, родно засновано насиље и трговину људима. Оглас на који су могли да се јаве заинтересовани истекао је 13.децембра, а Стални правни саветник радиће у мандату од 14 месеци, почев од априла 2022. године или приближно тог датума, са могућношћу продужења, у зависности од доступности финансијских средстава, преноси БН.

Како се истиче, Стални правни саветник биће додељен амбасади САД у Загребу и радиће у блиском партнерству са Министарством правде Хрватске.

– RLA ће представљати Министарство правде и ОПДАТ у спровођењу активности техничке помоћи финансираних од Бироа Стејт Департмента за међународне наркотике и послове спровођења закона како би се повећали капацитети за истрагу, кривично гоњење и суђење у случајевима који укључују корупцију и организовани криминал широм Западног Балкана. Конкретно укључујући Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, Хрватску, тзв. Косово, Северну Македонију и Србију. Ово је регионални програм – пише у тексту јавног огласа.

Помоћ ће се фокусирати, али није ограничена, на преваре у набавкама, корупцију, прање новца, организовани криминал, FinTech, родно засновано насиље и трговину људима.

– Ово ће укључивати техничку помоћ, менторство и савете о истрази, кривичном гоњењу и одлучивању у случајевима. Такође ће укључивати анализу и савете о постојећим или законима на чекању. RLA ће координирати и блиско сарађивати са другим саветницима додељеним различитим балканским земљама. Поред тога, RLA ће блиско сарађивати и са особљем амбасада САД у различитим балканским земљама“, пише у тексту огласа.

„И Стејт Департмент упозорава да Србијом влада организовани криминал“

Појашњава се да је Мисија Канцеларије за развој, помоћ и обуку тужилаштава у иностранству (ОПДАТ) да развије и администрира техничку и развојну помоћ дизајнирану да унапреди способности институција сектора правде и њиховог особља за спровођење закона.

Ова помоћ се даје како би се тим институцијама и њиховом особљу омогућило да се ефикасније боре против тероризма, транснационалног организованог криминала, корупције, финансијског криминала и других врста злочина, јавља РТЦГ.