Прочитај ми чланак

Министарство финансија: Не можемо бити гарант кредита ДС

0

 

(Бета)
Такав захтев није у складу са Законом о финансирању политичких активности. Не можемо да гарантујемо буџетским средствима за исплату кредита које политичке партије подижу на различите намене, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Министарство финансија Србије је саопштило да не може да буде гарант за кредите које Демократска станка, као и било која друга политичка партија, подиже за различите намене.

„Демократска странка за финансирање редовног рада добија сваког месеца из буџета износ од 19.092.439 динара који се исплаћује редовно, до десетог у месецу за претходни месец, и тај износ се искључиво у складу са законом уплаћује на рачун странке који је отворен за финансирање редовног рада“, навело је Министарство финансија.

Саопштење Министарства финансија уследило је после изјаве координатора Центра ресорних одбора ДС Божидара Ђелића да су рачуни те странке у блокади пошто Министарство финансија није одобрило буџетска средства за покривање трошкова изборне кампање ДС.

Ђелић је рекао да се ДС задужила за изборну кампању у 2012. години и да већ два месеца чека да Министарство финансија да одобрење за средства која та странка добија из буџета.

Свим политичким странкама се, како је навело Министарство финансија, сваког месеца редовно исплаћују средства која су буџетски опредељена за финансирање њихових редовних активности.

„Што се тиче захтева ДС да ово министарство уплаћује месечне рате за отплату кредита који је ова странка подигла у Развојној банци Војводине за финансирање изборне кампање, и то преносом буџетских средстава директно на наменски рачун који је ДС отворила за отплату тог кредита, указујемо да такав захтев није у складу са Законом о финансирању политичких активности, односно Министарство финансија не може да гарантује буџетским средствима за исплату кредита које политичке партије подижу на различите намене“, пише у саопштењу Министарства финансија. ДС је, како је наведено, за покриће трошкова изборне кампање у 2012. години добила из буџета за републичке изборе 196.025.753 динара, а за председничке 249.135.601 динар.