Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ВУЛИН: О увођењу војног рока сви да размисле

0

Нови министар одбране најавио да ће му приоритет бити побољшање материјалног положаја војске, реафирмација друштвене улоге ВС и очување војне неутралности.

„Србија би била неозбиљна држава уколико би, како промени министра, мењала и политику одбране. Наставићемо са истом политиком и ако је потребно да је дефинишемо у једној реченици, онда би то било: политика војног несврставања“, казао је Александар Вулин.

„То, наравно, има своје изазове. Најтеже је и најскупље бити неутралан. Али је најчасније. Када се ставите под заштиту неког од моћних блокова или неких војно моћних држава, чињеница је да не морате да бринете о својој безбедности, али исто тако престанете да бринете и о сопственим одлукама, јер их нећете ви доносити“, рекао је Вулин.

У интервјуу магазину „Одбрана“, нови министар одбране је рекао да је Србија одлучила да брине о сопственим одлукама и да их сама доноси, а за то мора постојати јака војска као довољно снажан фактор одвраћања.

„Да, то јесте најскупље и најтеже, али ми то само тако и знамо да радимо“, рекао је он.

Вулин је додао да му је први изазов да побољша материјални положај припадника војске и да обезбеди да и у времену штедње армија осети своју изузетност.

„Желим да се припадници војске осете изузетним и да то читаво друштво цени. То је мој први и последњи изазов. То је мој посао. Наравно, ту је и савремено наоружање, техника, опрема… Али човек који ради на тој техници, мора да буде задовољан или барем задовољнији него што је сада“, рекао је Вулин.

Говорећи о расправи која се води у јавности о могућем поновном увођењу обавезе служења војног рока, Вулин је рекао да су многе земље, попут Шведске, одлучиле да врате ту обавезу, а многе је нису ни укинуле, али да је то исувише комплексна тема да би могао да се експлицитно изјасни.

„Није то нешто што министар може да пресече. Читаво друштво треба да размисли о томе. Истина је да се протеклих година пуно причало о тој теми, и када слушате медије, могли бисте да дођете до закључка да је скоро 100 одсто Срба за враћање обавезног служења војске. А онда позовете резервисте на вежбу и доживите салве напада. Кажу како се ‘милитаризује друштво’, питају ‘за који се рат ми то спремамо!?’ Дакле, морамо о томе сви добро да размислимо“, навео је он.

Вулин је поновио да му је веома жао што својевремено није служио војску због слабог вида и да се због тога жалио и на ВМА, али да није било помоћи.

„За време НАТО агресије 1999. године добровољно сам се пријавио у Војску Југославије, захтевајући да ми доделе ратни распоред, макар и као обичном пешадинцу, што ми је и била жеља и када сам се пријавио у војни одсек са намером да служим војску. Тада ми је речено да су им потребни добровољци противавионци и инжењерци, а не пешадија. Признајем, нисам им рекао да сам неспособан. Само сам хтео да по сваку цену будем тамо где је најтеже. Вратили су ме“, навео је министар у првом интервјуу за магазин „Одбрана“ након ступања на дужност.