Прочитај ми чланак

Милови моћници падају један за другим, стеже се обруч: Скај коси некад кључне људе

0

Списак високих црногорских званичника који су након пада режима некадашњег председника Мила Ђукановића обухваћени опсежним истрагама које откривају злоупотребу положаја и умешаност у разне криминалне послове из недеље у недељу постаје све дужи. Последњи у низу Милових моћника који се нашао иза решетака јесте бивши директор црногорске полиције Веселин Вељовић, који се терети одавање службених информација и помагање у кријумчарењу цигарета. Поред Вељовића, на удару Специјалног државног тужилаштва (СДТ) нашли су се Весна Меденица, Саша Чађеновић, Блажо Јованић и Петар Лазовић.

Наиме, Вељовић је ухапшен због сумње да је починио кривична дела стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја и кријумчарење.

Како преносе црногорски медији, према незваничним сазнањима предмет је формиран у циљу истраге шверца цигарета. Осим Вељовића слободе су лишени и Мујо Никочевић, којег безбедносне службе доводе у везу са „шкаљарским кланом“, и Никола Мркић.

Трага се за још једним лицем – Александром Мркићем, на чијем поседу се према сазнањима подгоричких Вијести налази фабрика дувана у Мојковцу, а коме је Вељовић директно преносио поверљиве информације.

Коју улогу је имао Вељовић?

Према тренутно познатим информацијама, Вељовић се терети да је док се налазио на месту саветника председника за безбедност и одбрану, одавао тајне Мркићу.

Према незваничним информацијама, као организатор криминалне групе означен је Александар Мркић, док је Вељовић био био један од њених чланова.

Наводно је криминална организација активно радила током 2020. године, и тада је Вејовић одавао информације о цигаретама које су шверцоване преко Луке бар и тиме им „крчио“ пут до нелегалних складишта.

Ђукановићев човек од поверења

Ово хапшење јавности је посебно интересантно из једног разлога – Вељовић је готово током читаве каријере словио за човека од поверења Мила Ђукановића.

Наиме, поред тога што је Вељовић од 2007. до 2011. године био је директор Управе полиције, а потом је у периоду од 2018. до 2020. године, у другом мандату био први човек црногорске полиције, Вељовић ће остати упамћен и по беспоговорној политичкој лојалности Ђукановићу.

Да са бившим председником буде на таквој релацији „заслужио је“ поступцима из давне 1998. године када је као командант САЈ-а у време политичких превирања између Ђукановића који је контролисао црногорску полицију и Момира Булатовића, одиграо кључну улогу током насилних демонстрација, 14. јануара те године, и са својом јединицом није дозволио продор демонстраната у зграду тадашње Владе.

Од тада, па све до претпрошле године, када је по први пут ухапшен током устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, због напада на службено лице у вршењу службене дужности и залетања на полицијски кордон – његова каријера „ушушкана испод капута“ Ђукановића ишла је само узлазном путањом.

Међутим, након коначног, стрмоглавог пада режима Демократске партије социјалиста Црне Горе, Вељовић као и многи други бива изведен пред лице правде – и то уз помоћ Скаја, криптоване апликације за размену порука која је „дошла главе“ многим Миловим моћницима током протеклих месеци.

Династија Лазовић

Непосредно пре хапшење Вељовића, у регионалној јавности као бомба одјекнула је вест да се у новооткривеним Скај препискама помиње Зоран Лазовић, високи функционер црногорске Агенције за националну безбедност (АНБ), у народу познат као „старији Лазовић“ – због тога што црногорским подземљем „хара“ и његов наследник Петар Лазовић, такође формално обучен у полицијску униформу.

Како је тада откривено, он је у комуникацији са шефом кавачког клана Радојем Звицером говорио о изборима у Црној Гори, али и колико новца је контроверзни бизнисмен Ранко Убовић дао за исте на његов (Лазовићев) наговор.

Иначе, у фокусу јавности због порука на Скају месецима се налази његов син безбедњак Петар Лазовић који се у тим препискама хвалио шефу кавачког клана Звицеру како мучи ухапшене, за које су претпостављали да су припадници организоване криминалне групе шкаљарски клан и од њих изнуђује исказе.

“Кеса мало, шума мало, река мало, глогов колац мало”, шаље Лазовић поруку у групни чат Звицеру и одбеглом колеги Љубу Миловићу.

У порукама је често помињао и свог оца, али и остале озлоглашене припаднике подземља – Драка Шарића, и „шефове“ криминалног клана који је по својој свирепости запрепастио Србију Вељка Беливука и Марка Миљковића – са којима је такође сарађивао.

Чађеновић им чувао леђа

Подршку криминалној организацији, која по уиграности са политичарима може парирати мексичким картелима, давао је и специјални тужилац Саша Чађеновић, који је према информацијама Специјалног државног тужилаштва (СДТ) ове земље средином 2020. године постао припадник кавачког клана.

Ухапшен је у децембру 2022. године, по налогу СДТ-а, а све због стварања криминалне организације и злоупотребе положаја.

Његова улога била је да као специјални тужилац пролонгира и обуставља кривично гоњење припадника клана, а све по наређењу шефова кавчана.

Такође, опструисао је све покошуја надлежних да припадницима кавачког клана одреде притвор, а наводно је и „правио мреже“ за скривање оних за којима је расписана потерница.

Требало би напоменути да је управо Чађеновић као тадашњи специјални тужилац Црне Горе 2021. године у Београду саслушавао Беливука и Миљковића.

Симптоматично, Чађеновић је такође ухапшен након пада Ђукановића.

Блажо Јованић оштетио државу за 10 милиона евра

Нешто раније, пре формалног пада Ђукановића – али у моменту када је ДПС био и више него ослабљен, почетком маја 2022. године ухапшен је и председник Привредног суда Црне Горе Блажо Јованић. Њега су ухапсили припадници Специјалног полицијског одељења, због основане сумње да је организатор криминалне групе која је претходних година, злоупотребом службеног положаја и другим кривичним делима, оштетила државу за више десетина милиона евра.

Све почело хапшењем најмоћнијом женом Миловог режима

Иначе, „ногу је повукла“ бивша председница Врховног суда Весна Меденица, која је ухапшена је у априлу 2022. године на аеродрому у Голубовцима, када је кренула за Београд.

Бивша председница Врховног суда сумњичи се да је починила два кривична дела – стварање криминалне организације и противзаконит утицај, а њен син се терети за стварање криминалне организације ради шверца цигарета и дроге.

Њу је у Скај порукама делимично „издао“ њен син, који је у препискама отворено причао о томе како је користио позицију своје мајке за незаконит шверц цигарета и дроге, али и за утицај на правосудне поступке.

Меденица је такође наводно, користећи функцију утицала и на одређене колеге у доношењу судских одлука у корист компанија „Царине“, „Фаб Ливе“ и „Цијевна комерц“.

Иначе, Меденица је неколико месеци провела у притвору, а сада је пуштена да се брани са слободе. Суђење бившој председници Врховног суда, њеном сину и осталим окривљенима за стварање криминалне организације, шверц и бројне злоупотребе, заказано је за 6. септембар у Вишем суду у Подгорици.