Прочитај ми чланак

Милован Дрецун: Испада да неће нико бити крив за злочине над Србима!

0

Пресуда Фатмиру Љимају, као и пресуда Рамушу Харадинају, која се очекује у Хагу 29. новембра, велики је испит, а ако би и у овом случају било ослобађања, испало би да нико није крив за силне злочине над Србима, сматра председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

„Интересантан је тратмир Лимајенутак хапшења Љимаја, јер се очекује пресуда Рамушу Харадинају, а Љимај је из исте групе тог злочиначког деловања. Иза тога би могла да се крије тежња да се умањи тежина ослобађајуће пресуде Харадинају или пак да се ојача, ако би била ослобађајућа”, рекао је Дрецун у интервјуу франкфуртским „Вестима”.

Љимају ће се судити и за проневере, а све је то на иницијативу Еулекса, односно њиховог врховног суда, додао је Дрецун.

Он је подсетио да се већ месецима прича да ће Харадинај бити ослобођен у Хагу и да ће бити премијер, односно да ће се прекомбиновати косовска влада и да ће Хашим Тачи бити косовски председник. „Чак су Харадинајеви људи покушали да врбују угледне Србе да партиципирају у тој новој влади. Међутим, мислим да је, после пресуде (Анти) Готовини и (Младену) Маркачу направљен делимичан притисак у јавности, мада је тај притисак могао да буде и снажнији, па би могло да се за Харадинаја очекује другачији исход од ослобађајуће пресуде”, рекао је Дрецун.

Упитан да ли ће дијалог Београда и Приштине бити настављен уколико Харадинај буде премијер, он је објаснио да разговор није везан за личност, да се ради о стратешком проблему за Србију, који не можемо да гурамо под тепих.

Дрецун сматра да држава Србија дефинитивно мора да преиспита однос са Хагом, јер је то „политички суд”.

Када је реч о успостави интегрисаних прелаза Дрецун је указао да је то наслеђено од оних који су то прихватили и да се мора то питање решавати, па је и нелогично и непримерено да у потпуности одустанемо од тога.

Он је рекао да је застој у афери око трговине органима, мада и за Тужилаштво за ратне злочине остаје питање зашто нису искористили доказе сведока из Албаније који су имали шта да кажу о трговини органима.

Дрецун сматра да је очигледно да ЕУ не остаје мирна пред кршењем људских права и да је спремна и решена да изнесе терет овог случаја.

Тужилаштво за ратне злочине, према његовим речима, би требало да прикупи највише доказа за злочине над Србима.

 

(Вести)