Прочитај ми чланак

Думановић: Позив Еулексу да испитује српске полицајце је незаконит и понижавајући

0

Потпредседник Новог полицијског синдикалног савеза Милан Думановић изјавио је данас да је позив Еулексу да испитује српске полицајце незаконит, неуставан и понижавајући за државу и полицију.

Коментаришући предлог МУП-а Србије упућеног Еулексу да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање српских полицајаца који су 14. јуна ухапсили три припадника косовске полиције, Думановић је агенцији Бета казао да српске полицајце осим тужилаштва може да испитује само Служба за законитост и Сектор унутрашње контроле МУП-а.

„Позив Еулексу, да обави полиграфско или било какво испитивање српских полицајаца, је незаконит, неуставан и понижавајући за полицију и државу. Припаднике МУП-а, осим тужилаштва, може да испитује само Служба за законитост и Сектор унутрашње контроле“, рекао је Думановић.

Истакао је да, ако Еулекс ипак прихвати позив МУП-а да испитује српске полицајце, сваки од њих би могао да се позове на закон и да одбије било какав разговор са странцима.

„Потпуно је ненормално да истрагу о акцији која је спроведена на територији под контролом МУП-а Србије воде странци“, казао је потпредседник Новог полицијског синдикалног савеза.

Навео је да српску полицију власт већ годинама понижава „из дана у дан“ и да у том понижавању сада учествује и министар Братислав Гашић.

„Министар полиције Гашић је у Скупштини Србије рекао да је инспектор Душан Митић сведочио ‘против’ Јовањице. Да ли би министар полиције требало да подржава и штити свог полицајца или да буде на страни највеће плантаже за производњу марихуане у Европи? Митић је шеф оперативе у Одељењу за сузбијање наркотика и један од доказано бољих полицајаца у Србији“, нагласио је Думановић.

Додао је да би МУП прво требало да српској јавности одговори ко је ухапсио косовске полицајце.

„Постоји информација да је то хапшење обавила Јединица за обезбеђење личности и објеката. Та јединица нема овлашћења да хапси у антитерористичким акцијама“, рекао је Думановић.

Адвокат Боривоје Боровић казао је агенцији Бета да би испитивање српских полицајаца од стране представника Еулекса значило да се Србија налази под међународним протекторатом.

„Пребацивање надлежности српских државних органа на Еулекс значило би да је Србија под међународним протекторатом“, казао је адвокат.

Боровић је рекао да је политика председника Александра Вучића доживела „тежак“ пораз на Косову и да он сада доноси одлуке које немају „никаквог смисла“.

„Вучић сваки дан крши законе и Устав. Не могу странци да воде истраге у Србији. То им није било дозвољено ни 1914. године, после сарајевског атентата. Осим тога полиграфско испитивање нема никаквог значаја на суду“, објаснио је Боровић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у недељу да је српска полиција упутила Еулексу предлог да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника косовске полиције Р.З. Б.С. и М.Ш. у административном појасу, далеко у дубини територије централне Србије.

„Ми њима нудимо, ајде ви стручњаци из Еулекса иако вам то није мандат, дођите у Београд, понесите вашу машину, поведите вашег стручњака. Ми вам дајемо људе који су их ухапсили. Ако прођу полиграфско тестирање да су ухапсили та лица, питајте их где су их ухапсили. Нећемо им дати податке о нашем кретању, али да ли су их ухапсили и на којој територији – испитајте их полиграфски и обавестите светску јавност да ли лажемо или не“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

У Вишем суду у Краљеву тројици косовских полицајаца одређен је притвор због недозвољеног поседовања оружја и експлозивних материја.