Прочитај ми чланак

МИЛОВА БРУКА: Испљувао СПЦ, угостио Тачија!

0

Ðукановићу, иако је Црну Гору одавно отцепио од Србије, и даље смета Српска православна црква

milo-dukanovic-foto-beta-ap-1463863074-911513

Премијер Црне Горе Мило Ðукановић, на дан обележавања 10 година независности, ударио је на Српску православну цркву!

– Црна Гора плаћа цену од трагичног краја Првог светског рата, кад јој је Србија анектирала територију и кад је укинута Црногорска православна црква. Од тада Српска православна црква води рат против независне црногорске државе и наставља с тим и након што су грађани Црне Горе направили свој избор. Вредно пажње је што СПЦ истрајава на томе и након става Владе Србије – рекао је Ðукановић у интервјуу за један црногорски портал.

Он је истакао да је главни ослонац противницима НАТО у Црној Гори СПЦ.

– Она је била велики противник независности Црне Горе. Срамотне су биле њене тврдње да Црна Гора не може сама зато што је мала и да због тога треба да остане „у браку са Србијом“ и да ради за руске интересе – оценио је Ðукановић.

Академик и песник Матија Бећковић каже да је ово, у ствари, само десет година Монтенегра.
– Монтенегро слави десет година независности, а Монтенегро није ни држава, ни независна, ни Црна Гора. Ни Црногорци, ни Црна Гора се нису одвојили – каже Бећковић.

Обележавању Дана државности ЦГ, поред домаћина, председника Вујановића и премијера Ðукановића, присуствовао је и председник Европског савета Доналд Туск и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак. Од српских званичника нико се није појавио на прослави.

Црногорски председник Филип Вујановић јуче је у Милочеру угостио председнике Албаније Бујара Нишанија и самопрокламоване државе Косово Хашима Тачија.

Ðукановић се у свом обраћању на централној свечаности осврнуо и на 1999. годину:
– Та година била је од пресудне важности за избор независног црногорског пута. Такав значај даје јој одлука о неприхватању самоуништавајућег сукоба с НАТО, као и друга, донесена неколико месеци касније, о увођењу немачке марке као средства плаћања.

Реаговања

Војислав Коштуница (бивши председник СРЈ)
ПИСАЋУ О ЦРНОЈ ГОРИ

Мишљење о независности Црне Горе ћу тек написати. Нема потребе да пожурујем, о томе ћу своје ставове у догледно време изнети.

Небојша Медојевић (ПЗП)
МИЛО, ВРАТИ ДРЖАВУ

Од Подгорице до Улциња на сваких неколико стотина метара полицајци. Обезбеђују пут Хашиму Тачију, пријатељу Мила Лопова. Речима професора др Бранка Радуловића упућеним Милу Лопову честитам Дан независности: „Врати нам државу“.

Андрија Мандић (НСД)
ЖИВЕЛИ ЈОШ ТОЛИКО

Не видим неке велике успехе Црне Горе, већ велике поразе у односу на оно каква је била традиционална Црна Гора. Ðукановић је обележио десет година нове државне творевине. Што би рекли у нашим крајевима, „дабогда му живела још толико“.

Милан Кнежевић (ДНП)
ПРИВАТНА ДРЖАВА

Црногорски грађани су добили приватну државу породице Ðукановић и његових најближих пријатеља и сарадника. Добили смо државу пуну дуализма, која интензивно и енергично прекида историјске, духовне, економске и све друге везе с братским народима Србије и Русије.