Прочитај ми чланак

МИЛОШ: Прекасно је. Ово су избори Кристофера Хила и нека се Вучић игра сам

0

Милош Јовановић, председник Нове Демократске странке Србије, рекао је за Нова.рс, након одлуке власти да се локални и београдски избори одрже 2. јуна, да је његов лични став да не би требало учествовати на њима и да би требало пустити Александра Вучића “да се игра сам”. Он је рекао да сматра да би евентуални излазак опозиције на изборе показао одсуство самопоштовања, али да ће о свим наредним одлукама дискутовати на органима странке и да ће се консултовати са својим партнерима из Покрета за обнову Краљевине Србије с којима чине коалицију НАДА.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић обратила се јавности на конференцији за медије и рекла да је у договору са председником државе Александром Вучићем донела одлуку да сви избори буду 2. јуна.

Јовановић сматра да је оваква одлука још један показатељ да се председник Србије Александар Вучић игра са институцијама и опозицијом.

“Такву одлуку најавити 18. априла, формализовати за дан или два заиста показује колико тај човек размишља искључиво да остане само на власти. То је истовремено показатељ и снаге опозиције и надам се да ће целокупна парламентарна опозиција бити свесна те снаге која може да доведе до јединог циља који треба да остане, а то је да се изборимо за елементарне услове за фер и поштене изборе”, наглашава он и додаје да се то не може догодити до 2. јуна.

“Прекасно је. Ми смо упутили позив пре више од четири недеље, а власт је сама бирала рокове који су најкаснији могући. Та снага коју је опозиција показала, ако ћемо искрено и јединство… Она мора да буде свесна тога. Ми морамо да будемо посвећени крајњем циљу, а то је померање свих избора на јесен, након што се остваре елеменарни услови за колико, толико фер изборе”, понавља Јовановић.

Он додаје да је његов лични став да не би требало учествовати на изборима.

“Пошто се Александар Вучић заиста игра са државом и пошто су ово суштински избори Кристофера Хила (амбасадора САД прим.аут), ја бих га лично оставио да се игра сам и остао при ставу који је код нас у Новом ДСС-у већ неко време дефинисан. То је моје лични став, а ми ћемо имати разговоре на органима странке и са партнерима из коалиције, али понављам – излазак на ове изборе би показао колико немамо самопоштовања као опозиција и колико дозвољавамо да се Александар Вучић игра са свим и свачим. Свима је јасно да до 2. Јуна бирачки списак не може да се прочисти, свима је јасно да су они све време радили на хиљадама случајева “Мала Крсна” и да 25-30 дана кампање и медија, који опет неће бити отворени, неће ништа променити. У том смислу, нек се Вучић игра сам, а ми треба да му одговоримо на улици”, закључио је Јовановић.