Прочитај ми чланак

Милош Јовановић (НАДА): Протести могу да успеју само ако им се придруже родољуби

0

Списак захтева Србије против насиља и Студената против насиља проширен је јуче, а ако се не испуне, од понедељка почињу блокаде, најављено је јуче. Међутим, лидер Новог ДСС-а и један од лидера коалиције Нада Милош Јовановић сматра да се иде погрешним путем.

„Пропустили смо да говоримо о томе да је власт изгубила већину у Београду. Ако је циљ да делегитимишете некога и правите протесте, морате направити неку врссту атмосфере. Прелако смо прешли преко чињенице да је власт изгубила већину Београду, уз све те марифетлуке“, каже он.

Избори су свакако покрадени, али да ће тако бити знало се месецима унапред, тврди.

„Надали смо се да ћемо излазношћу ‘покрити’ то покрадено. То није легитимизација крађе, ми смо изборе легитимисали чим смо на њих изашли. Можда их је требало бојковати, али то је друго питање. Било би идеално да буду поновљени, али да ли то може? Да извучемо 100, 200, или 500.000 људи на улице, то није реално. Опет смо кренули стихијски и без стратегије“, његово је мишљење.

Упитан због чега стално креће са ставом „да се не може успети“, он је рекао како је сматрао да и протести „Стоп крвавим кошуљама“ и „Србија против насиља“ јесу могли да успеју, те како је изнео своје предлоге у оба случаја.

„Кад су последњи протести у питању јасно сам рекао људима из тог дела опозиције да ови протести могу да успеју само ако их нико не присвоји и ако се придружи и десница“, додао је.

На питање зашто се нису прикључили кад су их позивали, Јовановић је рекао да нису.

Међутим, данас ће имати састанак са проевропском опозицијом.

„Они ће ми објаснити своје ставове, ја ћу им рећи да мислим да грешимо и да смо опет ушли у једну непромишљену причу која нема ни енергије, ни масе, ни контекста. Ако имате изборе где је СНС на републици освојила 1,75 милион гласова, а прва опозициона странка 900.000, па све да је покрадено и 100.000, опет је разлика сувише велика. То је сада питање и легитимитета, и начина“, казао је он.

Упитан да ли треба да трпимо крађу, он је рекао да опозиција има проблем лидерства.

„Њихова кампања је морала бити убитачнија. Неке ствари морају да се промене. Не могу да намећем своје вођство или лидерство, али нисам јавно позивао на састанке, све сам говорио у лице“, каже.

На примедбу да се није истицао и да делује да је „седео са стране“, Јовановић је причао о почетку протеста Србија против насиља.

„Сматрам да је требало да се целокупна десница повуче тада. Рекао сам да не морају да мењају своје захтеве, иако су ми се чинили веома глупим. Тражили су смену Вулина и Гашића, мислим да је требало тражити смену Вучића. Чак је и народ на улици викао ‘Вучићу, одлази’“, казао је он.

Јовановић је рекао да би он радо да се понове избори, али мисли да су шансе за то немогуће.

„Можда ће бити промена у Малом Зворнику. Имамо изборе за четири, пет месеци – Ниш, Нови Сад, градске општине у Београду…“, додао је.

На питање шта би се променило ако сада прихвате овакве услове избора, Јовановић пита шта ће да се деси ако се три наредна месеца потроше на нешто што неће успети.

„Поучен искуством два, три протеста, с обзиром на садашњи контекст… Против сам нестабилности, али у овом околностима се то оправдава. Али то не може сада, не можете да изађете на изборе, па очекујемо да ћемо ипак да их сменимо у Београду (ја сам то очекивао), и ако их барем нисмо сменили због Несторовића, бар немају већину. Али ви онда кажете ‘нисмо успели, па ћемо сада (протесте)’. Нема касније“, рекао је он.

О резултатима његове коалиције, он је рекао да зна да су фактор, нарочито јер су, како каже, били „најнападанији“.

Вечерас, каже, не би изашао на протесте.

„Имам председништво у петак, чекамо анализу избора и већ идем у кампању за Ниш, Нови Сад и друга места“, рекао је.

Ситуацију око „изборног туризма“ требало би решити, сматра.

„Тамо где може да се развласти, да се нађу решења да се забрани тај изборни туризам, да се изађе са тим захтевом и да тога више не буде. Ово је мало губитнички менталитет опозиције. Сви смо знали да ће бити покрадени избори. Имали смо Стаматовића који је пре неколико месеци јавно причао да мора да иде са СНС, јер могу да му доведу људе у Чајетину, ‘што је легитимно’“, рекао је.

Све су индиције да ће се Несторовић показати као превара, додао је.

„Ако то не истерамо на чистац, исти тај Несторовић појавиће се у Нишу или Новом Саду. Верујем да ће се и у тим градовима појавити преваре у наредним месецима, нећу то да дозволим“, додао је.

Упитан да ли нека врста међународне арбитраже може нешто да учини, да светске и европске организације спроведу истрагу, Јовановић каже да се Запад прецењује.

„Зашто тај исти ОДИХР није написао извештај пре годину и по дана? Тада им је (Вучић) одговарао. Њима је Садам Хусеин био најбољи пријатељ док је ратовао са Ираном. Пиноче им је био најбољи пријатељ. Да ли овог (Вучића) хоће да притисну да формализује већ прихваћену сецесију Косова и Метохије или хоће нешто друго, ја у то не улазим“, казао је.

Ако је постојао разлог за бојкот, то су били ови избори, али то је протраћено пре неколико година, мишљења је Јовановић.

Он каже да је кампања могла бити боља и убојитија, али и додаје да се током изборне ноћи чуо са представницима опозиционара, које није именовао, и који су рекли да се можда мање-више у мандат њихови подаци не слажу са онима које саопштава СНС.

„Није се ништа догодило што ми нисмо знали да може да се догоди. То не значи да треба да се помиримо са оним што не ваља, али је питање како даље“, рекао је.

Он је рекао да сматра да треба да се одржи састанак целокупне опозиције, а то према њему нису странке које су остале испод цензуса, већ „сви они људи са којима су јавно имали договор да се мења СНС у Београду и свим другим местима где може“.

„То је Србија против насиља, то је Српска коалиција НАДА и то је мање-више то. Сада је то парламентарна опозиција, то је резулат избора. Рећи ћу им како ја видим ситуацију. Нема неке велике кризе нове. Све смо то знали раније. Или се улази свуда или се не улази нигде. Ако се не уђе нигде, нећете добити никакав резултат“, казао је.

Једино је питање како се борити против „напредњачке аждаје“, сматра он.

„Дијалог са Вучићем је немогућ. Човек нема реч. Он је буквално слагао на питању Косова. Шта можете да разговарате са њим? Питање је односа снага у политици. Избори су изгубљени унапред у медијима. Неки аналитичар је рекао да је Несторовић пример да може без медија, да је све на мрежама. Потпуно нетачно. Несторовић је производ Хаппy телевизије, цела листа је годину и по дана гостовала на емисији „Актуелности“, која је једна од најгледанијих у Србији.

Не постоји критична маса да се ово ваниституционално расплете, а да то буде легитимно, његов је закључак.