Прочитај ми чланак

Милорад Додик: Оптужница против мене добра вест, мораће да докажу ко је Шмит

0

Српска је способна и спремна да брани свој интегритет и Устав, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик након састанка са представницима институција Републике Српске, лидерима странака и српским представницима у институцијама БиХ, преноси РТРС.

На састанку је, како наводе, потврђено потпуно јединство.

„Потпуно одбацујемо оптужницу која је потврђена против председника Српске и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића“, рекао је Додик.

На састанку смо, како каже, поновили да Шмит није легалан високи представник, као и да одбацујемо сваку његову активност по било ком питању.

„Сматрамо да треба на дневни ред ставити све наметнуте законе високих представника“, поручио је Додик.

Уставни суд је, каже Додик, по питању имовине био политички инструментализован и они одбијају такве одлуке.

Он је поручио да уколико Шмит наметне закон о имовини, одржаће се седница Народне скупштине и одмах након тога прогласити независни статус Републике Српске.

„Сагласни смо да је некорисно, политички штетно и да је непотребно да се одржавају састанци са особљем амбасада Велике Британије и САД, што укључује амбасадоре, као и са Шмитом и особљем ОХР“, рекао је Додик.

Нагласио је да је на састанку договорено да се у наредних неколико дана о донесеним закључцима обавесте структуре Уједињених нација, ЕУ и земље пријатељи Српске.

Додик је такође истакао да је безбедносна ситуација стабилна и да ће остати таква.

„Оптужница добра вест, мораће да докажу ко је Шмит“

Милорад Додик се претходно огласио на мрежи Х наводећи да је оптужница подигнута против њега добра вест, јер ће на суђењу морати да докажу да је Кристијан Шмит оно за шта се представља.

„Оптужен сам за кривично дело неизвршавање одлука високог представника. Да би ми судили, мораће да докажу да је Кристијан Шмит оно за шта се представља и да може наметати законе“, написао је Додик.

Појаснио је да ће Суду морати да предоче одлуку о именовању Шмита, да јавност види ко је ту одлуку потписао и на основу чега.

„Ко је упутио ноту МИП БиХ? Одакле одлуке за статус? Биће ово одлична прилика да Суд покаже да ли је Суд БиХ или је квазисуд ко зна чији“, навео је Додик.

Поновио је да ако је Суд БиХ, онда поступа по законима које је донела Парламентарна скупштина БиХ, као једина уставно овлашћена за доношење закона.