Прочитај ми чланак

Милогорци забрањују рад СПЦ у Црној Гори!

0

Црногорској митрополији прети забрана?
ПОДГОРИЦА -Владајуће партије у Црној Гори опет се баве црквом, која не жели да реагује на страначке документе. Постоји ли намера да ће Митрополији ако се не региструје бити забрањен рад? Положај верских заједница у Црној Гори нашао се у коалиционом споразуму између владајућих партија ДПС и СДП, што је у јавности схваћено као намера да се Митрополија црногорско-приморска примора да се региструје – или ће јој бити забрањено деловање на црногорској територији.

– Сви, укључујући и верске заједнице, у обавези су да поштују законе и Устав Црне Горе – пише у споразуму.

Није први пут да се политичке партије баве црквом, иако су, по Уставу, верске заједнице одвојене од државе. Сада се, међутим, назире да ће ДПС и СДП инсистирати, снагом закона који би тек требало да буде донесен, да се правно уреди статус црквене имовине, али и да се православна заједница – обједини. На удару је, без сумње, Митрополија, које нема у регистру верских заједница, због чега су се догађали прогони свештенства и оспоравање права на имовину.

У Митрополији у није било коментара на најновију „претњу“. Незванично нам је речено да неће бити реаговања на било чије партијске документе, а о „регистрацији“ цркве која је постојала и пре државе Црне Горе став Митрополије одавно је познат.

– Зар црква која је регистровала и створила Црну Гору треба да иде на шалтер да се региструје – казао је митрополит Амфилохије.

По оцени Епископског савета Православне цркве у Црној Гори, упућивање цркве која вековима постоји на некакву „регистрацију“, која није прописана законом, не представља ништа друго него продужетак идеолошке борбе против цркве.

– Бројна важећа решења, одлуке и правоснажне пресуде потврђују да Митрополија и све епархије СПЦ у Црној Гори имају правни статус. Ту чињеницу потврдила је управо Влада у одговорима на додатна питања на упитник ЕУ јасном и тачном констатацијом да је СПЦ регистрована у Црној Гори – јасан је став Епископског савета.

ДПС:“ЈЕДИНСТВО ПРАВОСЛАВАЦА“ На конгресу владајућег ДПС-а, када је било речи о Митрополији и неканонској „ЦПЦ“ инсистирано је на „јединству православаца“. – Ближа ми је могућност да се та заједница не третира као подељена, већ да се дијалогом премосте разлике и створе услови да православна црква буде обједињена – изјавио је премијер Игор Лукшић.

 извор (НОВОСТИ)