Прочитај ми чланак

Мило Ђукановић проглашен за личност године 2015. за промоцију криминала

0
Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Црногорски премијер Мило Ђукановић проглашен је за личност године у 2015. заслужне за промоцију криминала, корупције и неграђанског друштва, наводи ОЦЦРП.

На другом месту листе коју је направила међународна Мрежа за извештавање о организованом криминалу (ОЦЦРП) налази се породица председника Азарбејџана Илхама Алијева, која, како се наводи, поседује велики удео у економији, пљачка државу и тако се богати, док је трећи македонски премијер Никола Груевски.

Како преносе македонски медији блиски опозицији, Груевски је први Македонац који се нашао на листи коју прави та међународна организација.

„Македонски премијер Никола Груевски прислушкивао је новинаре и опозицију, прогањао је политичке противнике и учествовао је у прикривању убистава“, наводи се у саопштењу ОЦЦРП.

ОЦЦРП је конзорцијум 22 комерцијална и непрофитна истраживачка центра и неколико стотина новинара који се баве истраживачким новинарством из више десетина земаља Европе и централне Азије. Та мрежа формирана је 2006. године, једна је од највећих светских организација у истраживачком новинарству и годишње направи више од 60 истраживања.

Сваке године новинари чланови ОЦЦРП из више од 30 држава гласају у избори за личност године која је заслужна за промоцију организованог криминала и корупције.

 

(Б92)