Прочитај ми чланак

Мило Ђукановић: Чланство у НАТО је приоритет Црне Горе

0

djukanovic

Подгорица — Савет за чланство Црне Горе у НАТО, којем је председавао Мило Ђукановић, саопштио да ће та држава наставити са темељним реформама, на путу чланства у НАТО.

„Спровођење темељних реформи на путу пуноправног чланства у НАТО и у наредном периоду остаће приоритет Црне Горе, како би спремно дочекали следећи самит Алијансе који на дневном реду буде имао проширење“, истиче се у саопштењу.

Савет је размотрио активности и обавезе Црне Горе које проистичу из Четвртог годишњег националног програма, који је раније усвојила црногорска влада. 

„Након представљања документа на састанку Северноатлантског савета НАТО и Црне Горе 28. октобра у Бриселу, Црна Гора ће и званично започети четврти циклус у оквиру Акционог плана за чланство“, наводи се у саопштењу. 

Додаје се да се Савет бавио и питањем јачања подршке црногорског јавног мњења за чланство у НАТО. 

„При том је наглашена потреба ширег јавног дијалога о чланству Црне Горе у НАТО који, уз укључење свих сегмената друштва, има за циљ повећање нивоа информисаности грађана о овом важном питању од националног интереса“, наводи се у саопштењу. 

Генерални секретар НАТО Андерс фон Расмусен казао је у среду у Бриселу, након разговора с црногорским председником Филипом Вујановићем, да Северноатланска алијанса види Црну Гору у будућности у том савезу. 

„Видимо будућност Црне Горе у евроатланској породици и одлучни смо да јој помогнемо на том путу“, рекао је Расмусен. 

Он је додао да је Црна Гора важан партнер за Алијансу и снажан кандидат за чланство у НАТО.

(Танјуг)