Прочитај ми чланак

Мило Ђукановић потписао Закон о слободи вероисповести

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић потписао је Указе о проглашењу закона које је Скупштина поново усвојила на седници 20. јануара.

“Дилеме које сам имао и због којих сам их вратио Скупштини на поновно одлучивање су остале. Надам се да су, након потписивања закона и њиховог објављивања у Службеном листу, чиме они тек постају део правног система Црне Горе, створени услови за покретање процедуре од стране било којег субјекта у друштву за оцену њихове уставности”, навео је Ђукановић на Твитеру.

Foto: Printscreen TV Prva

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године.
Дилеме које сам имао и због којих сам их вратио Скупштини на поновно одлучивање су остале.

Он је рекао како верује да ће Уставни суд, као једина надлежна инстанца, дати одговор на то питање на независан и професионалан начин.


С обзиром на јасну Уставну норму из члана 94 став 2 која гласи: „Предсједник Црне Горе дужан је да прогласи поновно изгласани закон”, нема простора за другачије уставно поступање Предсједника државе.

Скупштина је на седници 20. јануара поново усвојила измене и допуне Закона о слободи вероисповести, гласовима 41 присутног посланика власти.

Поново су усвојене и измене и допуне закона о кредитним институцијама, измене Закона о санацији кредитних институција и изменама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Парламент је поново усвојио и измене Закона о раду, измене и допуне Закона о државним службеницима и намештеницима и допуне Закона о здравственој заштити.

Закони су првобитно изгласани у Скупштини на седници 29. децембра, али их је Ђукановић тада вратио парламенту на поновно одлучивање.