Прочитај ми чланак

МИЛО ЂУКАНОВИЋ ОТКРИО: После Њујорка, подела Косова више није актуелна

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је за Глас Америке да је охрабрен што је кроз разговоре у Њујорку стекао утисак да промена граница више није доминантан приступ решавања проблема Косова, већ се, како је рекао, конституишу и другачији приступи који би водили заједничком циљу.

„Ми смо упозоравали да идеје око размене територија и промене границе нису добре, јер верујемо да се не може завршити ништа на неком преседану, него да би сваки преседан повлачио домино ефекат, а то би могло да угрози крхку стабилност нашег региона“, казао је Ђукановић.

Фото: predsjednik.me

Охрабрен сам, додао је, јер после разговора које сам имао у Њујорку ових дана чини се да то није више доминантан приступ решавању проблема, чини ми се да се сада конституишу и другачији приступи који би водили заједничком циљу – решавању проблема.

На питање да појасни који су то другачији приступи који би могли да доведу до решења проблема, Ђукановић је рекао да у овом тренутку не жели да их елаборира, јер их и они са којима је разговарао још држе у радној форми.

„Не бих желео да будем неко ко би можда прераним саопштавањем тих идеја покварио шансу да се дође до решења. Чини се да су на дневном реду сада много сложенији и озбиљнији предлози, да је јако добро да немамо само један предлог већ више њих и да ћемо моћи да одаберемо онај који решава тај проблем и доприноси поузданијој стабилности, што нам је свима циљ“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић против техничке владе која би припремила изборе 2020.
Лидер владајуће Демократске партије социјалиста одбацио је могућност формирања техничке владе која би припремила и спровела предстојеће парламентарне изборе 2020, што је захтев опозиције у Црној Гори.

Ђукановић је у интервјуу за Глас Америке (ВОА) оценио да такав захтев „представља ревизију“ избора из 2016. године, али и навео ће власт „учинити све“ да се успостави дијалог са опозицијом и да Црна Гора „добије квалитетан изборни систем“.

„Власт је учинила све што је неопходно да се пружи могућност опозицији да се дође до оптималног модела који ће свима гарантовати регуларан изборни процес, казао је Ђукановић.

Опозиционе странке инсистирају на формирању техничке владе која би имплементирала договор о измени закона који утичу на регуларност изборног процеса. Представници опозиције су раније саопштили да немају поверења у регуларност изборног процеса и траже да правила, која би заједно утврдили кроз скупштински одбор за реформу изборног законодавства, спроведе и контролише техничка влада.

Председник Црне Горе и лидер ДПС-а, међутим, сматра да је власт „учинила све што је било неопходно да опозицији, као партнерима у политичком животу Црне Горе“, пружи могућност да заједно са влашћу „дође до оптималног изборног модела који ће свима гарантовати регуларан изборни систем, регуларан изборни амбијент“.

„Паралелно са тим, појављују се и неке идеје које немају много везе са унапређењем изборног система – захтев да се конституише техничка влада је захтев за ревизијом резулатат избора из 2016. Тада смо имали изборе које је ОЕБС-ОДИХР оценио као изборе који одржавају слободну вољу грађана Црне Горе и не мислимо да било ко има потребе нити да би било ко на тај начин показао одговорност тиме да ревидира слободну вољу грађана тиме што ће уступати грађанско поверење“, казао је Ђукановић.

Он верује да „нема никакве потребе за неком прелазном владом“, те да „нема потребе да у Црној Гори континуирано експериментишемо са неким новим моделима“.

„Када будемо знали још један такав примеру у свету, да се неко одриче четвртине мандата коју су му грађани поверили, због неког врлог сумњивог експеримента – јер имамо негативно искуство од пре четири године – онда ћемо вероватно бити спремни да додатно разговарамо на ту тему. У овом тренутку не, али смо апсолутно спремни да разговарамо о свим формама дијалога које ће водити додатном унапређењу изборног система у Црној Гори“, поручио је Ђукановић.

Позвао је све политичке актере да покушају „заједно да буду одговорни према ономе сто су национални интереси Црне Горе“.

„Национални интерес Црне Горе је да дозволимо да се одвија један регуларан демократски процес, чији су саставни део избори, у овом случају парламентарни избори за годину дана и не дозволимо, а то посебно упућујем апел опозицији, не дозволите да се ваше међусобно надметање за позицију број два на црногорској политичкој сцени, јер позиција број један припада актуелној власти, не дозволите да вас одведе у опструкцију националних интереса и циљева“, казао је црногорски председник.

Додао је да ће власт „учинити све да се дијалог и догоди“ и да Црна Гора „добије квалитетан изборни систем“.