Прочитај ми чланак

МИЛО Ако треба и присуством да потврдим да је било геноцида у Сребреници – долазим

0

Председник Црне Горе, Мило Ђукановић, интервјуу за "Фаце ТВ" каже да ће, ако га позову, доћи у Сребреницу на годишњицу

-Не идем у Сарајево. Ићи ћу у Сребреницу ако ме позову, саопштио је Мило Ђукановић, председник Црној Гори за сарајевску ТВ „Фаце“.

Говорећи о ситуацији насталој противљењем Милорада Додика да дође у БиХ, казао је да је недавно у Бриселу казао председавајућем Председништва Жељку Комшићу да је против тога да се инсистира на тој посети.

-И рекао сам му, уз сву захвалност према њему и Џаферовићу, немојте да осећате никакву нелагоду, ја је не осећам. И колико се год трудио, не може од мене направити непријатеља ни БиХ, ни Републике Српске, додао је Ђукановић, поручујући да је Додиков потездео националне представе, коју не треба даље хранити.

На питање да ли ће ићи у Сребреницу ако буде позван, Ђукановић је одговорио:

-Наравно. Став Црне Горе и мој је ту јасан. Ако треба и присуством показати пијетет према жртвама тог геноцида, па какав је проблем? Напротив.

Ђукановић се осврнуо и на верско питање у Црној Гори истичући да Црна Гора као и све остале државе има право на своју аутокефалну православну цркву, док је Закон о слободи вероисповести добар правни акт којим се Црна Гора додатно хармонизује са европским системом вредности. Ђукановић је казао да великосрпски национализам није од јуче и да не угрожава Црну Гору од времена актуелног председника и политичке гарнитуре у Београду, него је то једна појава која траје вековима!

-Председник Србије је изразио свој вредносни став о протестима у Црној Гори чији је један од циљева, декларисаних неупитно, промена власти у Црној Гори. У реду, примамо к знању и наравно одредићемо се према томе, својим односом према Србији, према њеној политичкој сцени. Великосрпски националисти у Црној Гори сматрају да је црногорска независност грешка, д аје црногорска орјентација ка ЕУ и НАТО избор погрешног смера и да Црну Гору треба спречити у доношењу таквих суверених одлука, да је треба вратити под кишобран Србије и учинити одговорном према Србији и према свесловенским интересима чија је централа у Москви, рекао је Ђукановић.

Црногорски председник је поручио да Црну Горе бране њене државне институције које су легитимно утемељене на ономе што је већинска воља њених грађана на референдуму 2006.

-Нестала је црногорска држава, нестала је и Црногорска православна црква, али моје питање је –а шта ћемо са 2006.када је обновљена црногорска држава? Што сада Црна Гора нема исто право које имају све државе, које имају значајну православну заједницу, да формира своју аутокефалну оравославну цркву, казао је Ђукановић, да би се потом дотакао о литијама, тврдећи да број учесника никада није прешао 70 хиљада.

-Морамо подсетити да је 530.000 људи у бирачком списку Црне Гре, под претоставком да је ових свих 70.000 пунолетно, а видећете када погледате мало, колико је ту деце, нажалост изманипулисане деце, морамо се заиста запитати –па добро имају ли право ових 460.000 на свој став. Далеко сам од помисли да сви подржавају власт, али биће ипак да се не слажу са таквим изражавањем става о држави, о њеном карактеру и односу државе и верских заједница у њој, поручио је Ђукановић.