Прочитај ми чланак

МИЛИВОЈЕВИЋ: Вучић мора бити свестан да избора неће бити ако не поштује Устав

0

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је да председник Србије Александар Вучић мора бити свестан да избора неће бити ако не почне да поштује Устав, коментаришући тако његово учестало истицање да ће наредне године неко други преузети вођење Српске напредне странке (СНС).

„Ово је само један од елемената његовог непоштовања позитивног законодавстава ове земље, то да је постао председник државе а истовремено остао председник странке“, рекао је Миливојевић за агенцију Бета.

Цвијетин Миливојевић

Он је навео да позитивно законодавство Србије не препоручује да председник државе истовремено буде и председник странке, али је додао да је „још друг Тито говорио да се не треба држати закона као пијан плота ако закон, као у овом случају, Вучићу не иде у прилог“.

Међутим, како је Миливојевић подсетио, код Вучића постоји бреме примера Томислава Николића, његовог претходника на челу странке, којег је управо Вучић „натерао“ да поднесе оставку на то место и постане председник свих грађана.

„У најмању руку од Вучића, чак и да не помињемо закон, већ због нормалне етике, очекујем да он својим примером покаже да то што је он предлагао Николићу неће болети ни њега да исто уради, поготово ако жели да остане председник државе“, рекао је политички аналитичар.

Миливојевић је оценио да би Вучић, ако оде са чела странке, дошао у опасност да изгуби садашњи утицај у њој, али „он за себе каже да је најхрабрији на свету“.

Према речима Миливојевића, постоји читав „мозаик“ Вучићевог непоштовања Устава, јер је и „премијер, министар спољних послова, финансија, гувернер Народне банке“, док је још важније за државу и народ његово поступање у косовском питању.

„Он је све, осим оног што није председник државе како Устав налаже“, рекао је Милвојевић.

Анђелковић: Намера је да се створи нова генерација лидера

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је оценио да је уколико Вучић намерава да се у догледно време повуче са чела СНС, то може да буде само у функцији стварања нових кадрова који ће у наредној фази преузети и државно кормило.

„Намера је Вучића, вероватно, да дугорочно ствара нову генерацију лидера који ће моћи у неком наредном периоду, када не буде председник државе, да преузму државно кормило, односно да буду кандидати странке за то“, рекао је Анђелковић, подсетивши да Вучић има могућност за два председничка мандата.

Према речима Анђелковића, тиме што би неког подржао за место председника странке, Вучић би му дао велики кредибилтет и ауторитет у странци и на неки начин она би се навикла да ће та личност једном бити лидер.

На питање да ли би одласком са места председника странке Вучић изгубио утицај у њој, Анђелковић каже да је „рејтинг тај који вуче странку, у политици је кључ рејтинг“.

Према његовим речима, некада су партију носили Николић, док је био њен шеф, и Вучић, који је данас „потпуно доминантан“.

„Требаће време да се нека нова личност толико искристалише као лидер да његов рејтинг буде релевантан. На основу рејтинга, популарности, Вучић ће, чак и кад не буде председник странке, свакако имати утицај“, оценио је Анђелковић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!