Прочитај ми чланак

Милица и Бошко запрепастили новинара: Ни Вучић, ни Ђилас неће више владати Србијом

0

Српски државотворни блок - странке Двери и Заветници, поручили су на конференцији за штампу у Скупштини Србије да ће након избора сарађивати само са онима који су за одбацивање француско-немачког споразума.

Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски су представили иницијативу за подношење захтева Савету безбедности УН за примену Резолуције 1244, коју ће упутити властима.

Председница Заветника истакла је да је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас први подржао власт у прихватању француско-немачког плана.

„Ако ми улажемо критику на рачун власти, подједнако комотно то чинимо и када критикујемо оне опозиционе странке које су му пружиле подршку за такву политику и што се нас тиче ту нема никакве разлике”, навела је Милица.

Народна посланица додаје да не желе да дођу на власт да би водили политику која се води из Брисела, већ ону суверенистичку. Између пробриселске власти и пробриселске опозиције нема никакве разлике, рекла је она.

Нагласила је да су друга најјача опција у Србији и да имају рејтинг већи и од СПС-а, што нико до сада, каже, није успео.

“Ми се окупљамо око Србије, не окупљамо се ни око Вучића, ни око Ђиласа. Нити сматрамо да је примерено да услов за сарадњу државотворних снага буде Драган Ђилас. Услов за сарадњу је Србија и њен суверенитет и недељивост. Не можете ви сараднике са којима сте се борили против француско-немачког плана условљавати да прихватају безусловно сарадњу са онима који за тај исти француско-немачки план који је пораз Србије”, истакла је Милица.

Сматра и да су гласачи „пробриселске опозиције“ видели да те опције не могу довести до промене власти.

“Колега Милош Јовановић ако позива на уједињење, куца на отворена врата. Наша су врата отворена и до краја верујемо у јединство државотворних снага, али не оних који ће се окупљати око личности, оне нису важне, већ око идеја”, рекла је Ђурђевић Стаменковски, упитана да ли је прича око формирања једне десничарске листе готова.

Председник Двери Бошко Обрадовић поновио је да су они опозиција и да им је циљ смена власти на свим нивоима, те да то могу и да потпишу, али да осим смене Александра Вучића битно и која ће политика владати након смене актуелне власти.

Спремни су, каже, да су уједине и да пре и после изборе делују са свима који су на њиховој идеолошкој линији, односно за “традиционалне вредности”, очување Косова и Метохије и слично.

“Не окрећемо се уопште, нити ћемо себи допустити да параметри политике нам буду Вучић и Ђилас. Заборавите Вучића и Ђиласа, они су прошлост. Долази нова генерација политичара, долази смена политичких генерација и нова политика. Вучић и Ђилас неће више водити Србију. Је ли довољно једноставно и јасно?”, поручио је Обрадовић.

Државотнорни блок је затражио од „пробриселске власти и пробриселске опозиције“ да промене досадашњу политику власти према Косову, јер је „крахирала“, да одбију француско-немачки предлог споразума.

Ђурђевић Стаменковски је навела да дипломатска „петорка“ пре доласка у Београд прво ишла у Приштину како би са Куртијем договорили нове притиске на Србију. Каже да је најновији услов да Србија „како би добила НВО Заједницу српских општина“ треба да „де факто и де јуре“ призна Косово. Затражила је и да Србија одбаци све наводе из резолуције Европског парламента.

Рекла је и да су написали предлог са којим државно руководство треба да наступи на састанку са „петорком“ и на седници Савета безбедности УН.

Како је објаснила, на седници Савета безбедности поново треба да се позову све чланице тог тела да поштују територијални интегритет и суверенитет Србије и да се потпуно реафирмише резолуција 1244, јер је она полазна основа за решење питања Косова, а не француско-немачки план.

Међу предлозима је и онај да се затражи безусловно повлачење „параполицијских и парадржавних структура Косова“ из општина са већинским српским становништвом, као и да Кфор то подручје демилитаризује и разоружа Албанце.