Прочитај ми чланак

Mилановић позвао Бошњаке, Србе и Хрвате да се договарају мимо „колонијалног“ Шмита

0

Оценио да је бих траљаво вођена колонија на којој се иживљава шачица трећеразрених бирократа

БиХ је трапава, траљава, неспособно вођена колонија на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа, а Кристијан Шмит је инсталиран као колонијални управитељ, оценио је хрватски председник Зоран Милановић.

Oн сматра да је ОХР довео до ескалације ситуације у БиХ и позвао је све Хрвате, Србе, Бошњаке на разговор без колонијалних управитеља.

Милановић је за „Индепт њуз“, водећу агенцију непрофитног Међународног синдиката медија, рекао да је Шмит инсталиран за колонијалног управитеља у БиХ, да нема мандат Савета безбедности УН и да иза његових потеза стоје неке амбасаде у тој земљи наводећи америчку.

Шмита је описао као пензионисаног немачког политичара који је оставио небитан траг.

ИДН подсећа да је Милановић у августу 2023. године, након поднесене тужбе против предсјдника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића, изјавио да је Шмит „да би заштитио своју стражњицу и своју репутацију промијенио кривични закон према којем је оно што је Додик учинио кривично дјело“.

Такође, ова агенција напомиње и да је министар безбедности у Савету мибистара БиХ Ненад Нешић 12. октобра јавно потврдио Шмитов статус ричима да су „провере показале да је Кристијан Шмит нелегитиман и да он заправо представља Немачку у БиХ, а не УН“.

Износећи информације безбедносних агенција о Шмитовом боравку у БиХ, Нешић је навео да има само дипломатску ноту Немачке, али не и УН, као једине надлежне институције за потврду именовања високог представника у БиХ /ОХР/.