Прочитај ми чланак

Милановић поручује из Јајца: Нећемо се светити Србији

0

MILANOVIC

МАКАРСКА, ЈАЈЦЕ – Хрватски премијер Зоран Милановић оценио је да се „власти у Београду (у случају Шешељ) нису прославиле с реакцијом и да то утиче на односе две државе“.

Он је додао да Хрватска пуно улаже у те односе и пре свега у статус српске заједнице у Хрватској.

„Лоша реакција Србије на провокације хашког оптуженика за ратне злочине Војислава Шешеља неизбежно утиче на односе у регији, а Хрватској је стало да они буду добри“, рекао је он новинарима у Јајцу, током посете БиХ.

„Да ћемо се светити – нећемо, али ћемо постављати питања“, казао је хрватски премијер.

Додао је да власти у Београду морају бити спремне на разговор, а не на уцене, „јер уценама с њим неће ништа постићи“,оценивши и да „неке ствари још увек не разумеју“.

И хрватски председник Иво Јосиповић рекао је данас, говорећи о Војиславу Шешељу, да би, уколико хашки суд тако одлучи Србија требало да га испоручи.

Он је и јуче изразио задовољство захтевом хашког Тужилаштва да суд размотри одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу и врати га у притвор.

Тужилаштво Трибунала је у поднеску навело да је Шешељ својим понашањем у Србији „поткопао основе“ одлуке о привременом пуштању на слободу коју је, на сопствену иницијативу, из хуманитарних разлога, донело расправно веће, због његовог погоршаног здравственог стања.

Тужилаштво тражи и заказивање хитне расправе о Шешељевом здравственом стању и условима под којима би евентуално поново могао бити привремено ослобођен.

(Танјуг)