Прочитај ми чланак

Милановић о БиХ: Шмит штити себе, а не народ – то се зове колонијална управа

0

Зоран Милановић каже да је Кристијан Шмит "пензионисани немачки политичар који је иза себе оставио небитан траг"

Председник Хрватске Зоран Милановић, рекао је да високи представник међународне заједнице у БиХ (кога у РС не признају) Кристијан Шмит користи своја овлашћења како би заштитио себе.

„Кад тим истим овлашћењима треба да заштити права једног народа у тој земљи онда – баш нема времена“, поручио је Милановић коментаришући оптужницу против Милорада Додика. 
Подсетио је и да Кристијан Шмит мења законе како хоће и упитао где је био пре годину дана кад је бонским овлашћењима могао да промени изборни закон БиХ без кршења дејтонског Устава и спречи да Бошњаци бирају хрватског члана Председништва.

Он је оценио да је високи представник, да би заштитио своју репутацију, променио кривични закон према којем је оно што је Додик урадио кривично дело.

„То се зове колонијална управа и то уништава ту земљу“, казао је Милановић новинарима, преноси Хина.

Милановић је за Шмита рекао да је „пензионисани немачки политичар који је иза себе оставио небитан траг, да га је неко инсталирао за колонијалног управника у БиХ“, да нема мандат Савета безбедности УН и да иза његових потеза стоје „неке амбасаде у тој земљи“, апострофирајући америчку.

Милановић је додао да га је Додик у петак позвао да му јави за оптужницу.

„Је ли то начин смиривања ситуације у БиХ, деескалације“, упитао је Милановић додајући да ће „наставити да позива све факторе овог простора Хрвате, Србе, Бошњаке да разговарају без тих колонијалних управитеља“.