Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР КАО УЛИЧАР: Вређа Србе на све начине

0

zoran milanovic

Премијеру Хрватске Зорану Милановићу су били довољни једна криза, два дана и три изјаве да од озбиљног државника и „доброг момка“ постане обичан примитивац.

Када је Милановић, до јуче одмерени и углађени социјалдемократа, постао премијер, то је дочекано са одобравањем у региону. И у Србији се коментарисало да је Хрватска направила добар избор за регионалну сарадњу некада зараћених комшија.

Међутим, Хрватску ове године тресе предизборна грозница, политичари су у кампањи, па је Милановић одлучио да билдује свој пољуљани имиџ на тамо најлакши начин – затварањем границе и уличарским пљувањем Србије и српских политичара због кризе са избеглицама.

 

Примитивне изјаве

„Нисмо ми весла сисали, понудио сам ово као решење и мислим да је то фер.“
„Орао не лови мухе. Ми смо орао“, рекао је поводом упозорења из Србије због затварања граница.
„Мало олабавите, дечки… Србија да снизи тон и, као што би се у вицу рекло ‚шарај мало, брате‘.“
„Ми смо озбиљна држава без обзира на буку Београда, Будимпеште и ХДЗ који су ‚свето тројство‘.“
„Хрватска је старија и паметнија“

 

И мада је процена да се он небирањем речи обраћа пре свега хрватској јавности, чињеница је да је изазвао буру у региону.

Хрватски новинар Денис Куљиш каже за „Блиц“ да се Милановић и раније понашао као лицемер.

– Он је увек говорио једно, па друго, па треће. Таквим изјавама он прикрива чињеницу да његова влада нема политику и да је мигрантска криза показала да не контролише ситуацију – наводи Куљиш.

Он сматра да изјаве попут „орао не лови мухе“ или неумесни виц „шарај мало, брате“ нису непромишљене.

– Милановић покушава да прикрије да нема план, да нема никакву комуникацију ни са колегама из региона ни са челним људима ЕУ. Зато изазива ексцесе. Исто је радио и када су у Вуковару ломљене табле са ћириличним написима – подсећа Куљиш.

Александар Попов, директор Центра за регионализам, наводи за „Блиц“ да су га изјаве Зорана Милановића непријатно изненадиле.

– Изненадила ме је размена оштрих речи, с тим да је Милановић иницијатор. Први је дао неодмерену изјаву која није ни у духу ни у тону једног државника. И виц који је испричао је неукусан – истиче Попов.

Он објашњава да је Милановић подлегао искушењу популизма у изборној кампањи.

– Тактика му је погрешна, јер то није вокабулар који разуме његово бирачко тело. Може само да изгуби – закључује Попов.

Извор: Блиц