Прочитај ми чланак

МИХАЈЛОВИЋ: То је било бежање ТАДИЋ: Шта је те ноћи радио Вучић?

0

Шта се тачно дешавало у ноћи када се организујовало велико окупљање због једностраног проглашења независности Косова 21. фебрура 2008. године?

О томе су данас путем саопштења полемисали Зорана Михајловић, министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Борис Тадић, бивши председник Србије.

Како се зове кад бивши председник Републике Борис Тадић отпутује на хитан једнодневни састанак у Румунију 21. фебруара 2008. године, на дан када се организује велико окупљање због једностраног проглашења независности Косова, пита потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и каже да је то било ‘бежање’.

Како се зове када на митингу на коме говоре премијер Војислав Коштуница, лидер опозиције Томислав Николић, наш највећи тенисер Новак Ђоковић, Емир Кустурица, Дејан Бодирога, Милорад Додик… а нема председника Србије Бориса Тадића, упитала је у писаној изјави Михајловић.

Како се зове кад се те вечери 21. фебруара око 20 часова бивши председник огласи из Румуније апелом да се нереди у граду зауставе, мада су и сви организатори митинга осудили насиље у Београду и паљење немачке и америчке амбасаде. A онда се врати у Србију кад су немири завршени, наводи она.

Можда ће неко то назвати заборавом, за мене то је било бежање и верујем да нисам усамљена у том мишљењу, закључила је Михајловић.

Нисам се за Косово борио угрожавајући безбедност и животе грађана и палећи амбасаде, изјавио је данас бивши председник Србије Борис Тадић, наводећи да је у ноћи кад су садашње вође Србије организовале масовне насилничке протесте у Београду отишао на хитан разговор са председником Румуније, који је био координатор држава које нису признале Косово.

Уместо што Зорана Михајловић износи неистине о томе шта сам ја радио током протеста поводом проглашења независности Косова, нека каже истину шта је те ноћи радио Aлександар Вучић и како су се потписници Бриселског споразума те ноћи борили за Косово, навео је Тадић у писаној изјави.

Он истиче да је, пошто се после пар сати вратио у Београд, преко Савета за националну безбедност дао налог за активирање Противтерористичке јединице ради заштите грађана и страних амбасада.

Подсећам Зорану Михајловић да је током мог састанка у Руминији тадашњи премијер Војислав Коштуница, у договору са ‘њеним вођама’, повукао безбедносне снаге, дозвољавајући
неометано насиље, изјавио је Тадић.

Данас они који су се на тај начин борили не за Косово, већ за најјефтиније политичке поене лажног патриотизма, говоре о „мом бежању”, додао је он.

„Они који су косовски проблем инструментализовали у најгору демагогију, коју су били спремни да плате и животима наших грађана и урушавањем међународне позиције Србије, а који су потом зарад опстанка на власти предали и оне српске интересе који су могли бити заштићени, говоре о одговорности бивше власти“, пише у изјави Тадића.

Према његовој оцени, они позивом на лажни дијалог показују да немају храбрости да стану иза својих дела, па говоре о кукавичлуку опозиције.

Тадић наглашава да није бивша власт лагала грађане о Косову, није предавала оно што није изгубиљено ни у рату под вођством тадашње странке Aлександра Вучића, нити је бежала
од одговорности.

Нисмо улазили у власт на Косову са човеком оптуженим за бруталне ратне злочине, иако смо и ми имали такве притиске великих сила и идентичан захтев, предочио је бивши председник Србије.

Нисмо прихватили ни споразум којим Србија прихвата правни систем независног Косова и на северу, где је постојала српска јурисдикција до доласка Вучића, Зоране Михајловић и напредњака на власт, додао је.

Нисмо ни омогућавали онима који су палили Јариње да остварују баснословне зараде у градњи путева, пише Тадић, а баш то је једина веза са Косовом министарке Зоране Михајловић, која током свог мандата није отворила скоро ниједан нови инфраструктурни пројекат, већ паразитира над
делима бивше власти, закључио је Тадић.