Прочитај ми чланак

Месић: Србија ће бити осуђена

0

 

01-Mesic_620x0

Бивши хрватски председник Стипе Месић, који је доставио суду у Хагу транскриптеразговора на Брионима у којима је Фрања Туђман ковао планове за Олују, сматра да ће Србија на крају да буде осуђена због геноцида.

Месић у разговору за загребачки „Јутарњи лист“ сматра да су хрватски аргументи пуно јачи од српских и да ће то бити пресудно да Србија буде оптужена.
Месић тврди да је јако претерано и нема везе са чињеницама успоредба састанка на Бријунима са нацистичком конференцијом Вансе 1942.

”Успоредба са ониме што се догађало у Олуји и у Трећем Рајху напросто нема смисла и тотални су промашај. Наиме, питање које се поставља о брионском састанку Хаг је већ апсолвирао. О тој се теми више нема што да говори, а то би морали знати и правници који се баве српском протутужбом”, каже Месић.
Бивши хрватски председник и последњи председник бивше Јуyгославије сматра да је за све крив Слободан Милошевић који по њему није желео ни конфедерацију, ни федерацију.

”Он је унапред одлучио да ће свој политички циљ да оствари војном, односно ратном опцијом.

Варао је Србе да ће да живе у својој држави, а свет да се бори за Југославију. За сва догађања у том периоду кривњу сноси Милошевић и његов режим”.

Месић каже да му није жао што је отворио Туђманове архиве и да би то поново учинио. ”Отворио сам оне транскрипте који су указали на то да су се одлуке доносиле тамо где се нису смеле да доносе”. Када је реч о претпоставкама да би и Туђман завршио у Хагу, да није умро, Месић каже да су то приче ”што би било, када би било”.
Бивши хрватски председник, који је још увек доста активан, бар када је реч о коментарисању прошлости, каже да тврдње како су злоћини у Олуји пуно већи од оних почињених над Хрватима сматра да ”то нема везе са чињеницама”.

”Ми не тврдимо да код нас није било злочина, но они су углавном процесуисани. Ако има још који случај њиме ће да се бави суд. ”А оно што је учињено у Шкабрњи и на Овчари, посебно у Сребреници, непобитан је доказ да се радило о етничком чишћењу на хрватском територију”.

(Новости)