Прочитај ми чланак

МАШАЛА МИЛОГОРЦИ: Државни службеници у Црној Гори могу да носе ХИЏАБ

0

Министарство јавне управе Црне Горе саопштило је да се ношењем хиџаба и бројаница "не нарушава Етички кодекс државних службеника и намештеника и да то не представља неприкладно одевање, нити може довести у сумњу непристраност и неутралност у вршењу послова државног службеника".

У саопштењу Министарства, поводом различитих интерпретација и тумачења у јавности одредаба Етичког кодекса које се односе на изражавање верских обиљежја државних службеника и намештеника у државним органима, истиче се да је Етички кодекс урађен у складу са најбољом праксом земаља ЕУ и држава региона, а стандарди одевања на раду у државним органима Црне Горе усклађени са најбољим европским праксама.

Међутим, у саопштењу се подсећа да, „на основу Етичког кодекса, државни службеник мора бити прикладно и уредно одевен и начином одевања не сме изражавати политичку, верску или другу личну припадност која би могла да доведе у сумњу његову непристрасност и неутралност у вршењу послова“.

„То у сваком конкретном случају цени старешина државног органа, у складу са стандардима одевања које својим актом прописује“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства констатују да „у складу са тим, ношење хиџаба, бројанице и слично само по себи не представља неприкладно одевање у смислу Етичког кодекса, нити може довести у сумњу непристраност и неутралност у вршењу послова државног службеника“.