Прочитај ми чланак

Марко Благојевић (НАТО лобиста) контролише новац за обнову

0

0vucic (1)

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је ситуација на поплављеним подручјима сваки дан све боља, да је држава направила план и да за неколико дана креће у снажну обнову. Сви којима су порушене куће добиће кућу, поручио је Вучић. Навео је да је укупна штета од поплава око милијарду евра.

У интервју за РТС, премијер је истакао да је држава преузела на себе да обнови категорисане и некатегорисане путеве у угроженим општинама јер општине не би имале средстава за то.

„Морамо да будемо пажљиви и образриви, пре свега у Обреновцу, није лако стање ни у Крупњу, није једноставно ни у Свилајнцу, Убу, Коцељеви, Ваљеву, Бајиној Башти. Али, рекао бих да је сваког дана све боље“, рекао је Вучић истичући да предстоји велики посао.

Вучић је рекао и да ће држава такође преузети на себе обнову електроенергетског система јер су ту највећи трошкови.

„Сви којима су порушене куће, добиће кућу, где год се налазе“, истакао је Вучић.

Навео је и да, када је реч о оштећеним кућама, држава ће помоћи да део трошкова буде надокнађен, и да ти људи добију материјал и апарате.

„У Крупњу и Обреновцу је највише срушених кућа. Оштећених кућа је много више“, навео је премијер и додао да за неколико месеци, људи неће ни видети последице поплава.

Рекао је да ће држава помоћи пољопривредницима обезбеђивањем семена, ђубрива као и да ће се надокнадити део сточног фонда.

Вучић је рекао да би желео да новцем за обнову земље управља неко из невладиног сектора и најавио да ће ту одговорну дужност понудити програмском директору Цесида Марку Благојевићу.

„Желим да избегнем приче како је неко зарадио“, поручио је премијер.

Истакао је и да је видео да су неке општине изашле са захтевима који нису реални.

НЕТАЧНИ НАВОДИ О ПРИТИСКУ НА МЕДИЈЕ И ЦЕНЗУРИПремијер је одбацио оцене из ОЕБС-а о наводној цензури у Србији и нагласио да је апсолутно нетачно да је било захтева за повлачење појединих текстова са сајтова. „Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић је рекла да је неко скинуо текст из Блица, цензурисао неки Промперт сајт. Сад ја постављам питање, не желећи да потценим значај те теме, да ли сам ја могао то да урадим? Блиц је новина која пише против владе, то је немачко-швајцарска новина. Како сам ја могао да скинем текст, који сам, иначе, погледао, прилично неписмен и глуп текст, који ме је насмејао“, упитао је Вучић.

Он је рекао да је власт била оптужена за цензуру и у време дана жалости, јер је, „ваљда, РРА рекла кабловским емитерима да не пуштају програме забавног карактера, попут Пинк мјузика и Фокс лајфа“.

„Срећом, америчка компанија ККР, која је купила СББ, је била коректна и рекла да неће да дају да се певају песме три дана. Али, неки су покушали да за то кажу да је то цензура. Хоћу да људи у Србији то знају. То је врста покварењаштва и непоштовања према своје земље“, рекао је Вучић.

Он је додао да, ако је проблем заправо то што Србија једина у овом региону није увела санкције Русији, онда то треба рећи, а не нападати његову владу за наводну цензуру.

„Када сам поставио питање председнику једне општине како је дошао до суме од 973 милиона штете у пољопривреди, а сва земља укупно, ако би неко желео да је купи не вреди толико, и свега је 70 грла изгубљено, одговора на моје питање није било“, објаснио је премијер.

Вучић је најавио да ће три комисије разматрати бројке које ће добијати од локалних власти и поручио да нико не треба да очекује да се обогати.

Обреновац ће, како је најавио, бити озбиљан град у којем ће становништво нормално живети, јер ће држава свуда где постоје значајна оштећења непокретности настојати да помогне.

„Све што је значајно за живот држава ће обновити“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је пронађено 780 од 809 пријављених несталих особа, за 18 од 29 преосталих потврђена је смрт, а за 11 особа се још трага.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА БУДЕМО НА ИСТОЈ СТРАНИ СА НЕМАЧКОМ

Александар Вучић је изјавио, уочи предстојесете Берлину, да је време да Србија буде „на истој страни са Немачком“, и да наша земља буде и политички, а не само економски партнер Немачкој. Он је прецизирао да од те посете, на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел, очекује да чује шта Немачка мисли и очекује од Србије, али и да изнесе чему се наша земља нада.

„Ја сам председник владе једног поносног народа. Идем у Берлин да чујем шта Немачка мисли и очекује од Србије. Они су неупоредиво већи партнер. Рећи ћу чему се ми надамо, и то не само у виду помоћи за обнову после поплава, већ да Немачка буде стратешки партнер Србије, и да добијемо веће инвестиције“, објаснио је он.

ОБРЕНОВАЦПремијер је рекао да очекује потпуну нормализацију живота у Обреновцу за седам, осам дана. У Обреновцу је нормализовано стање, али да „није реално да се људи врате док канализација не функционише у потпуности, како би се избегла било каква могућност заразе и било каквог проблема“.
„До сада никакву врсту епидемија и проблема нисмо имали“, рекао је Вучић и навео да је таквих проблема било у региону, а имали су мање поплаве од нас.

Вучић је рекао да стално разговара са представницима немачке привреде И да жели да увећају своје инвестиције, као И да Србија са Немачком буде политички партнер. Он је констатовао појачано интересовање немачке привреде за нашу земљу.

ПРОДАЈА „ТЕЛЕКОМА“, АЕРОДРОМА, „ДУНАВ ОСИГУРАЊА“: НЕ ПРОДАЈЕМО „СРЕБРНИНУ“

Александар Вучић је изјавио да ће приватизација појединих предузеопут „Телекома“, „Дунав осигурања“ и Аеродрома, бити постена, али и упозорио да није реч о „продаји сребрнине“, како то неки замишљају. Он је подсетио да је „Телеком“ два пута продаван, а да они који су га продавали и нису могли да постигну добру цену сада критикују план да се та компанија приватизује.

„Питање је да ли ‘Телеком’ мозе да издржи трку са конкурентима“, приметио је премијер.

Он је рекао да је потребна поштена приватизација, „а не лоповска“, каква је била раније , да је приватна својина најбољи облик својине и да не треба имати страх од тога.

Вуцић је казао да је „Дунав осигурање“ доведен у тешко стање због лошег менаџмента.

„Што се тиче Аеродрома, то је велика прилика за Србију“, рекао је Вучић и додао да нам је потребан већи аеродром, да се очекује дозвола да Ер Србија лети директно и за САД пре краја 2015 године, као и већи број туриста …

„То значи да морамо да имамо већи и бољи и озбиљнији аеродром“ навео је премијер.

(Вечерње новости)